O cincime din totalul exporturilor de alimente ale Turciei, contaminate cu pesticide interzise. România este pe locul 3 în topul importatorilor de legume și fructe din Turcia


  • ACP
  • Oct 7, 2021 13:20
  • 2024
O cincime din totalul exporturilor de alimente ale Turciei, contaminate cu pesticide interzise. România este pe locul 3 în topul importatorilor de legume și fructe din Turcia

Două publicații din presa turcă semnalează zilele acestea faptul că o parte dintre producătorii agricoli din Turcia folosesc substanțe interzise de mai mulți ani, substanțe care contaminează produsele agricole exportate către Uniunea Europeana și astfel și către țara noastră. 

Analizele exporturilor de produse alimentare și agricole din Turcia către Uniunea Europeană în 2020 arată că aproximativ 25 % din acestea au fost considerate inadecvate, 20 % fiind contaminate cu pesticide care sunt interzise în interiorul blocului european. 

Sistemul de Alertă Rapidă pentru Alimente și Furaje (RASFF) a constatat, în ultimii doi ani, că exporturile turcești conțin urmele a 13 substanțe interzise, substanța otrăvitoare găsită cel mai des în probele de alimente luate din transporturile respinse fiind clorpirifos etilul, aproape 10% din eșantioanele necorespunzătoare din 2020 și 12% din eșantioanele necorespunzătoare care au fost găsite până la 4 octombrie 2021 conținand această substanță. 

Clorpirifos etilul poate afecta sistemul nervos și dezvoltarea cognitivă la copii, lucru pentru care acesta substanță a fost interzisă în Turcia din 2016 și în Uniunea Europeana de la începutul anului 2020. 

Însă problema nu este numai clorpirifos etilul, spune inginerul Bülent Şık, citat de presa turcă, întrucât analizele făcute asupra produselor agricole turcești exportate au descoperit pesticide interzise de mai bine de 10 ani și în Turcia. 

Romania este pe locul 3 în topul importatorilor de legume și fructe din Turcia, după Rusia și Germania, ceea ce face foarte importantă discuția despre contaminarea produselor agricole turcești cu substanțe interzise, discuție deschisă de acuzațiile făcute în presa turcă – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.