Klaus Iohannis pune cruce alegerilor anticipate: "Nu e de dorit declanșarea lor!"


Klaus Iohannis pune cruce alegerilor anticipate: "Nu e de dorit declanșarea lor!"

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat joi, într-o conferință de presă, că luni, 11 octombrie, se vor desfășura consultările la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare pentru a se pune capăt crizei guvernamentale, însă s-a arătat neîncrezător că se vor tranșa lucrurile în doar câteva zile. 

"Voi invita partidele la consultări și voi încerca cu cei mai maturi și responsabili să găsim o ieșire din criză. Voi organiza luni runda de consultări, de la ora 12. Sincer, nu știu dacă prima rundă de consultări va duce la o soluție, dar sunt decis să găsim o soluție. Nu putem sta în plină iarnă, în plin val patru al pandemiei, pentru că nu mulți români s-au vaccinat. Suntem într-o criză globală, suntem aproape în pragul iernii şi sunt nenumărate probleme care trebuie rezolvate de un guvern cu puteri depline", a zis Iohannis. 

Pe de altă parte, Iohannis a abordat și tema alegerilor parlamentare anticipate, variantă pentru care PSD pledează insistent în spațiul public, spunând că sunt de nedorit și, pe de altă parte, aproape imposibil de declanșat dată fiind Constituția actuală.

"Declanșarea alegerilor anticipate este o chestiune care se discută teoretic de multă vreme în România, dar Constituția e construită pentru a garanta stabilitatea parlamentară. În realitate este aproape imposibil de declanșat alegeri anticipate, nemaivorbind de faptul că probabil nici nu e de dorit. Nu suntem nici la 1 an distanță de alegerile anticipate. 

Ce ar aduce? Aceleași partide probabil cu aceleași procente poate puțin modificate, ceea ce ne-ar aduce exact în situația în care suntem astăzi. În teorie, în Constituție sunt prevăzute astfel de alegeri, însă ele constituțional nu sunt bine definite și nu au avut loc niciodată până acum, din aceste considerente. Faptul că un partid tot defilează cu alegeri anticipate mi se pare mai degrabă o formă de eschivă decât altceva", a mai precizat Iohannis. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.