VIDEO. Incident grav în Marea Chinei de Sud. Coliziune între un submarin nuclear american și un obiect neidentificat. Concomitent, China șicanează agresiv Taiwanul cu avioane de război


VIDEO. Incident grav în Marea Chinei de Sud. Coliziune între un submarin nuclear american și un obiect neidentificat. Concomitent, China șicanează agresiv Taiwanul cu avioane de război

Presa internațională relatează că un submarin nuclear american s-a lovit de un obiect neidentificat în timp ce patrula în Marea Chinei de Sud, o zonă revendicată pe scară largă de China. 

Cel puțin 15 marinari au suferit răni ușoare, au precizat surse oficiale americane care au mai arătat că accidentul s-a produs sâmbăta trecută concomitent cu intensificărea șicanelor Chinei la adresa Taiwanului, insulă democrată autonomă despre care China insistă că ar fi teritoriul său.  

Deutsche Welle scrie că zeci de avioanele militare chineze au zburat către Taiwan, în spațiul aerian internațional, de cel puțin 149 de ori, stârnind îngrijorarea autorităților taiwaneze care au fost nevoite să ridice de la sol avioane de apărare. Orice eroare de pilotaj ar fi putut determina o escaladare nefericită a situației, au atras atenția autoritățile de la Taipei care au precizat că este cea mai gravă situație cu care s-au confruntat în ultimii 40 de ani.  

„Suntem foarte îngrijorați de acțiunile militare provocatoare ale Chinei în apropierea Taiwanului”, a declarat secretarul de stat american Tony Blinken într-o conferință de presă susținută, miercuri, la Paris. „Acțiunea are rolul de a destabiliza situația din regiune. Are potențialul de a submina pacea și stabilitatea regională și, de aceea, solicităm ferm Beijingului să înceteze presiunea și constrângerile militare, diplomatice și economice la adresa Taiwanului”, a mai spus Blinken.

Tot miercuri, ministrul Apărării din Taiwan, Chiu Kuo-cheng, și-a exprimat temerea cu privire la posibilitatea ca Beijingul să lanseze o invazie masivă a insulei în 2025, precizând că China are capacitatea militară de a face asta și acum, dar se teme că ar avea un preț prea mare de plătit la nivel internațional.  

 În ce privește incidentul subacvatic, Marina SUA a precizat într-un comunicat: „USS Connecticut a lovit un obiect în după-amiaza zilei de 2 octombrie în timp ce naviga scufundat în apele internaţionale din regiunea Indo-Pacific". USS Connecticut, care este un submarin din clasa Seawolf cu propulsie nucleară, a fost avariat, dar rămâne în stare de funcţionare, a adăugat Marina SUA. 
 
Potrivit Institutului Naval, un grup de reflecţie apropiat de Marina SUA, în cursul incidentului USS Connecticut participa la un exerciţiu naval internaţional în Marea Chinei de Sud. 
 
China revendică aproape în totalitate Marea Chinei de Sud şi a construit avanposturi militare pe mici insule şi atoli din regiune. 
 
SUA şi aliaţii lor patrulează în mod constat în apele internaţionale ale regiunii pentru a-şi afirma drepturile la libertatea de navigaţie, spre nemulţumirea Chinei.

Publicația americană Wall Street Journal scria joi că militari americani antrenează în secret armata taiwaneză "de cel puţin un an" pentru a întări apărarea insulei faţă de China, cu riscul de a provoca furia Beijingului,.

„Nu doresc să comentez asupra unor operaţiuni, desfăşurări sau antrenamente specifice, dar aş dori să subliniez că susţinerea noastră pentru Taiwan şi relaţiile noastre de apărare (cu insula) se aliniază ameninţării pe care o reprezintă în prezent Republica Populară Chineză", a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului, John Supple, citat de agerpres.ro.

Taiwan, o insulă democratică autonomă cu aproximativ 24 de milioane de oameni, s-a despărțit de China continentală în 1949 după un sângeros război civil. China insistă însă că Taiwanul este teritoriul său, autoritățile din Beijing reclamând suveranitatea deplină a Taiwanului, chiar dacă Taiwanul nu a fost niciodată controlat de Partidul Comunist din China. Actualul lider comunist chinez Xi Jinping și-a exprimat în nenumărate rânduri ambiția de a „reunifica” insula cu continentul. 

 



 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.