R.Moldova are nevoie de un procuror european


R.Moldova are nevoie de un procuror european

În momentele de cumpănă grea sau derută totală, R.Moldova nu rămâne singură: vocea atotștiutoare a unui simplu prim-ministru de pe timpurile lui Galoș-Vodă străbate întunericul și aduce soluția salvatoare. În clipele, când ministrul Litvinenco încă nu a aflat din presă ce a pățit Stoianoglo, devorând nesățios tratatele despre statul de drept, magistrul-povățuitor aruncă disperaților de la Chișinău, colacul de salvare. Mentorul scoate asul din mânecă și le dăruiește generos soluția orbeților de la putere: „La conducerea Procuraturii Generale trebuie să ajungă cineva din provincie – tânăr, ambițios, cu un profil asemănător celui al Codruței Kövesi. Cei de la centrală sunt toți cu bube”.

Am continua pe aceeași notă, dacă nu ar fi de plâns. Vă mai amintiți de unul Urecheanu, care a transformat funcția de procuror general în marfă, scoțând la licitație acest post-cheie încă în 2009? Cam de pe atunci Procuratura, menită să asigure supremația legii și construcția statului de drept, a ajuns, contra plată și îmbogățire ilicită, bâta preferată a tuturor politicienilor. 

Mai întâi, grupările mafiotice și oligarhice constituite încă în perioada regimului Voronin, au corupt partidele politice, apoi justiția, instituțiile de stat și televiziunile „independente”. Puterea a ajuns, în scurt timp, monopolul definitiv al clanurilor banditești, iar instituțiile de drept o afacere de sute de milioane. A urmat un deceniu de coșmar, care a sărăcit și umilit societatea moldovenească, deschizând drumul spre abuzuri, jafuri bancare și crime în lanț. Evident că aceste odioase fărădelegi au fost comise de mai mulți factori de decizie, cu participarea sau aprobarea directă sau indirectă a Procuraturii, a instituțiilor de drept și a întregii justiții moldovenești.

După ce a apărut informația în spațiul public că fripturistul Urecheanu a vândut postul de procuror general, devenise destul de clar că toată justiția va ajunge de vânzare, ceea ce și s-a întâmplat. Încă pe atunci se vedea cu ochiul liber, că justiția se descompune și nu are nimic cu legea și dreptatea. La diferite emisiuni, nu am fost singurul, care am propus prin 2010-2011, necesitatea aducerii unui procuror european în fruntea Procuraturii Generale. Mafia s-a opus vehement, înșelând opinia publică și țipând că este o insultă adusă moldovenilor, care au cei mai buni juriști din lume.

Ținând cont că acum la putere nu se află Plahotniuc și Dodon, revin la acea propunere veche, lansată cam de 10 ani, și repet: R.Moldova are nevoie de un procuror european. 

E cam singura șansă ca procurorul general să nu fie rudă cu nimeni din moldoveni, să nu facă parte din diferite grupuri de interese, să fie totalmente străin de clanurile mafiotice și oligarhice, de neamuri, cumetri, nepoate și verișori, de tot păienjenișul politic și birocratic, care a transformat statul într-o amenințare și insultă la adresa cetățenilor liberi.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.