DEZVĂLUIRI: Rusia a furat planul de dezvoltare al vaccinului Oxford / AstraZeneca, astfel încât Putin să poată crea Sputnik V!


DEZVĂLUIRI: Rusia a furat planul de dezvoltare al vaccinului Oxford / AstraZeneca, astfel încât Putin să poată crea Sputnik V!

Surse MI5, Agenția britanică de contrainformații și securitate internă, au dezvăluit faptul că hackerii ruși au atacat centrul de cercetare Oxford în martie 2020, reușind să fure informații vitale din procesul de fabricație al vaccinului Oxford / AstraZeneca, pentru a le folosi în dezvoltarea Sputnik V. Soluția rusească anti coronavirus a fost anunțată oficial, netestată, la o lună după ce în Marea Britanie înepuseră studiile clinice ale vaccinului Oxford / AstraZeneca 

În spațiul public britanic, Rusia este acuzată că a folosit o ”cârtiță” aflată la post în Marea Britanie pentru a fura planul vaccinului Oxford/AstraZeneca, astfel încât Vladimir Putin să fure startul și să clameze propagandistic câștigarea cursei pentru producerea primului vaccin eficient împotriva coronavirusului din lume. Nu s-a stabilit, însă, cu certitudine, dacă spionajul rus a furat doar documentația de fabricare a dozelor Oxford / AstraZeneca, sau a reușit să scoată din țară chiar și un flacon cu medicamentul final, pentru ca acesta să poată fi apoi replicat la Moscova.

Confirmând dezvăluirile surselor din MI5, Ministrul de interne al Marii Britanii, Damian Hinds, a afirmat ieri că autoritățile se rezumă, deocamdată, ”să presupună că există cu siguranță state străine care ar dori în mod constant să pună mâna pe informații sensibile, inclusiv comerciale ori secretele științifice și proprietatea intelectuală” din Regatul Unit.

Serviciul de contrainformații britanice MI5 a făcut public faptul că hackerii ruși au avut încercări repetate de a penetra, prin atacuri cibernetice, sistemele de securitate ale Universității Oxford, începând din martie 2020 - la aproximativ o lună după ce oamenii de știință britanici au anunțat că au început să dezvolte un vaccin împotriva coronavirusului. Ulterior, în aprilie anul trecut, Oxford / AZ a anunțat că începe primele studii clinice pe subiecți umani, însă imediat, în luna următoare, Moscova a declarat că și-a inventat propriul vaccin, în vară Vladimir Putin ieșind la televiziunea de stat și adresându-se propagandistic poporului rus cu mesajul îmbucurător potrivit căruia Rusia ar fi câștigat cursa globală pentru crearea primul vaccin Covid-19.

Datele medicale, conform cărora Sputnik V funcționează exact în același mod ca și omologul său britanic, Oxford / AstraZeneca (ambele fiind vaccinuri vectoriale virale, în sensul că ambele folosesc un alt virus latent pentru a transporta agentul imunitar care distruge apoi coronavirusul), coroborate cu cronologia evenimentelor, sugerează că Moscova ar fi putut fura planurile de dezvoltare ale medicamentului chiar în timpul primelor studii umane din Marea Britanie.

Cotidianul britanic The Sun anunță chiar faptul că miniștrii britanici au fost asigurați anul trecut, de către reprezentanții serviciilor de intelligence ale Regatului Unit, de faptul că se află în posesia dovezilor care certificau ipoteza spionajului orchestrat de Kremlin.

Deputatul conservator Bob Seely, expert în politica Rusiei, a comentat recentele dezvăluiri ale serviciilor de informații britanice. „Cred că trebuie să tratăm cu seriozitate problema spionajului rus sau chinez. Fie că fură proiectul pentru Astra-Zeneca, fie că suntem șantajați energetic de către aceste regimuri autoritare și totalitare, aceste probleme sunt reale și trebuie tratate cu înțelepciune”, a declarat Bob Seely, în timp ce un alt conservator, Andrew Bridgen a menționat: „Știm că Marea Britanie are cei mai buni oameni de știință și cele mai bune facilități de cercetare, dar Rusia are probabil cei mai buni spioni”.

Dezvăluirile surselor MI5 vin la doar câteva luni după ce președintele Vladimir Putin a confirmat că s-a vaccinat în schemă completă cu Sputnik V, în timp ce îi îndemna pe ruși să se imunizeze împotriva lui Covid. În mod ciudat, studiile clinice raportate de fabricanții Sputnik V au avot loc după momentul vaccinării președintelui Federației ruse, mai mult la insistenâele și solicitările organismelor intrenaționale de acreditare a medicamentelor.

Imperiul contraatacă: dezinformări favorabile Sputnik V, plătită de ruși prin agenții de PR fantomă

Pentru a-și credibiliza varianta supremației propriului vaccin, Rusia nu s-a rezumat doar la a fura planurile de fabricație ale soluțiilor anti Covid occidentale și a le promova agresiv, chiar prin donații consistente către țările sărace ale lumii. Aparatul de propagandă al Kremlinului apelat și la exersatul instrument al dezinformării. 

În luna iunie, de exemplu, aproape în același timp, mai mulți jurnaliști și bloggeri din Franța și Germania au postat pe propriile siteuri sau conturi de socializare capturi de ecran cu conținutul unor mailuri trimise de managerii unei presupuse agenții de PR, care le cereau să partajeze informații statistice despre ratele mai ridicate de mortalitate la pacienții imunizați cu vaccinul coronavirus Pfizer în comparație cu cei vaccinați cu serul rusesc Sputnik V.

După ce reporterii au aflat că agenția își are sediul la Moscova, compania a șters imediat orice urmă a existenței sale pe rețelele de socializare și a încetat să mai răspundă la telefoanele afișate inițial. Politicienii și oficialii de informații din Franța și Germania au cerut o anchetă cu privire la posibila implicare a Kremlinului în această chestiune, în condițiile în care, până la acea oră, investigatorii din media internațională nu au găsit vreo altă dovadă legată de implicare a autorităților ruse în răspândirea acestei dezinformări cu privire la vaccinurile împotriva coronavirusului, cu excepția unei femei cu o carieră intermediară în partidul politic aflat la guvernare în Rusia, persoana în cauză conducând mai multe entități juridice aflate în legătură cu agenția de marketing care a plătit campania de denigrare împotriva Pfizer.

Bloggerii, plătiți să împrăștie dezinformarea cu ”pasiune și interes”, ca și cum ar reprezenta propria lor viziune

”Sunt Anton și reprezint (compania) Fazze. În prezent, începem o campanie de informare, în sensul că dorim să împărtășim câteva informații publicului. Discuția actuală privește COVID-19 și vaccinurile oferite populației europene, inclusiv AstraZeneca și Pfizer. Ideea campaniei este de a vorbi despre anumite rezultate privind eficacitatea vaccinurilor (oferim toate informațiile). Credem că acest subiect va fi de mare interes pentru abonații dvs. Nu este vorba de promovarea unui produs. Este vorba doar de prezentarea acestor informații pe rețelele dvs. sociale preferate (YouTube, Instagram sau TikTok). Pentru a discuta despre această oportunitate, vă rugăm să atașați statisticile canalului sau ale profilului”.

Aceasta a fost cererea pe care Léo Grasset, un blogger francez, comunicator științific și deținător al canalului de YouTube Dirty Biology, a primit-o de la reprezentantul agenției de publicitate Fazee. După un schimb de emailuri, a devenit clar faptul că întreg conținutul plătit oferit implica informații interesate legate de vaccinurile împotriva coronavirusului, inclusiv un videoclip lung de un minut, care a prezentat mai multe teorii despre felul în care injecțiile cu Pfizer sunt de 3 ori ori mai apte să ucidă amatorii de vaccinare decât serul AstraZeneca.

Ulterior, în specificațiile referitoare la modul în care ar trebui să fie publicate postările, agenția de marketing îi cerea lui Grasset să nu folosească expresii precum ”publicitate”, ”videoclip sponsorizat” etc, ci să construiască întreaga postare în mod narativ, ”ca și cum ar avea pasiune și interes pentru acest subiect”, prezentând în mod fals materialul ca pe propria sa viziune independentă.

Metodă de dezinformare tip GRU bazată pe date furate tot de hakerii GRU

De asemnea, instrucțiunile oferite de agenția care se oferea să plătească dezinformarea îl îndemnau pe Grasset să partajeze pe canalul său sau pe conturile de socializare mai multe linkuri către alte materiale ”informative” de pe alte siteuri web, inclusiv către un raport publicat în ziarul Le Monde, în luna ianuarie, care trata presupusele fatalități pandemice din diverse state europene pe baza unei scurgeri de informații de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) din Amsterdam.

Deloc o coincidență, anchetatorii olandezi au atribuit atacul cibernetic asupra serverelor EMA atât unor spioni chinezi cât și hackerilor care lucrează pentru celebrul serviciu rus de informații militare GRU. Pe 30 decembrie 2020, unele dintre datele furate au apărut pe site-ul web de limbă rusă RuTOR, care se prezintă drept „principalul forum al pieței negre” din Rusia.

În afară de raportul publicat în LeMonde, majoritatea conținutului pe care agenția de marketing Fazze l-a dorit partajat de către Léo Grasset nu mai este accesibil, deși unele date sunt încă disponibile, prin Wayback Machine și Google Cache. Textele scurte cu date și formulări identice, de gen ”copy-paste”, pot fi găsite pe site-uri web precum lockonskins.co.uk, britainnews.net și altele.

Toate aceste articole sunt scrise pe sistemul construcțiilor antivacciniste, ”argumentând”, chipurile, faptul că datele furate de hakeri din serverele EMA dezvăluie o conspirație menită să ascundă dovezi cu privire la pericolele vaccinului produs de Pfizer. Titluri precum „Un vaccin care te poate ucide mai repede decât Covid-19”, sau „Vrei să te omoare Covid-19 sau vaccinul? Pfizer te ajută să te decizi!” spun totul despre scopul ”articolelor” în care cititorii sunt avertizați asupra faptului că vaccinul Pfizer ucide de trei ori mai multe persoane imunizate decât cele vaccinate cu AstraZeneca.

Probatoriul” dezinformării copiază datele publicate oficial chiar de Sputnik V

”Dovada” oferită pentru afirmațiile care discreditează serul Pfizer este un tabel anonim ce compară decesele presupus cauzate de vaccinuri în diferitele țări europene, tabel pe care bloggerii sau jurnaliștii contactați de agenția de marketing Fazze sunt instruiți să îl atribuie în mod fals publicației Le Monde.

În realitate, după cum se poate vedea mai sus, cifrele din tabel sunt identice cu cele publicate la sfârșitul lunii aprilie, anul curent, într-o postare pe contul oficial Twitter al vaccinului Sputnik V, vaccin care, pentru a nu bate la ochi, nu este menționat nicăieri în informațiile ofertate spre publicare de către Fazze. 

Asta în condițiile în care, din nou coincidență, nu-i așa?, agenția fantomă folosește același font pentru redactarea vizualurilor sale ca și persoanele ce gestionează contul de Twitter al Sputnik V… Contul Twitter al Sputnik V aparține principalului sponsor și exportator al vaccinului, Fondul rus de investiții directe (RDIF), care a descris tabelul publicat pe rețea pe 23 aprilie drept „cercetare a echipei Twitter a Sputnik V”. Datele prezentate în tabel combină statistici provenite din surse oficiale din Statele Unite și Uniunea Europeană despre efectele secundare ale vaccinului și posibilele decese cauzate prin vaccinare, postarea pe pe Twitter a Sputnik V conținând, însă, fix aceleași întrebări ce pot fi găsite și în materialele la care instrucțiunile agenție de marketing Fazze fac referire: ”Pot mass-media din UE să rămână tăcute cu privire la datele conform cărora numărul mediu de decese în rândul beneficiarilor vaccinului Pfizer este mult mai mare decât cel al beneficiarilor vaccinului AstraZeneca? Este mai ușor să publicați articole false, spunând că Sputnik V este doar propagandă, decât să raportați datele reale de la autoritățile de reglementare oficiale?”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.