Chinezii vor câte o femeie tânără pentru fiecare: "Proiectul de încălzire a paturilor bărbaților în vârstă de la sate" e discutat oficial


  • ACP
  • Oct 12, 2021 16:00
  • 3733
Chinezii vor câte o femeie tânără pentru fiecare: "Proiectul de încălzire a paturilor bărbaților în vârstă de la sate" e discutat oficial

O notă oficială apărută pe un website guvernamental din Xiangyin, în provincia Hunan a Chinei, intitulată "Sugestie pentru tratarea serioasă a dificultăților bărbaților care îmbătrânesc de a găsi o parteneră", propune "încurajarea femeilor tinere să rămână în localitatea lor natală" pentru a remedia faptul că mulți bărbați din zonele rurale nu își pot găsi o soție.  

Odată cu adoptarea în anii '80, de către conducerea comunistă, a politicii de a restricționa familiile la a avea un singur copil, numărul fetelor a scăzut dramatic, în special în mediul rural unde fapte precum avortarea fetelor, abandonarea sau uciderea lor după naștere au ajuns la o frecvență greu de imaginat și lăsate multă vreme nepedepsite de autorități. BBC a raportat în 2007 că după mulți ani de gendericid, "China va avea zeci de milioane de bărbați la vârsta căsătoriei care nu vor avea cu cine să își întemeieze o familie, până în 2020".  

Inițiatorului propunerii, Wu Xiang, a explicat pentru publicația Jiupai News cât de greu o duc bărbații singuri și cum trebuie ajutați. "Dacă o persoană atinge vârsta de 60 de ani, fără descendenți, cum ar trebui să-și gestioneze viața? Dacă se îmbolnăvește, cine o să-l slujească?", a spus Wu. El a mai arătat că bărbații săraci și inculți au mult mai puține șanse să își găsească o soție, în timp ce fetele care nu își găsesc partener provin în general din medii cu standarde sociale ridicate. (sursa: AICI)

La scurt timp după apariția interviului cu Wu Xiang, un articol în sprijinul inițiativei acestuia a apărut în paginile publicației Red Net, intitulat explicit "Este necesar proiectul de încălzire a paturilor bărbaților mai în vârstă din zonele rurale". (sursa: AICI)

În articol se vorbește despre faptul că fetele nu vor să trăiască în condiții grele și în sărăcie la sate, iar bărbaților le e oricum greu să acopere cheltuielile cu o casă aranjată și eventual o mașină pentru a ține cum se cuvine o familie, dar revitalizarea mediului rural, modernizarea agriculturii și viitorul națiunii fac imperativă atragerea fetelor în mediul rural.  

Atât propunerea oficială a lui Wu Xiang, cât și articolul de pe Red Net au trezit furia unor comentatori chinezi de pe rețelele sociale permise în țara comunistă, ceea ce a determinat un răspuns din partea unei filiale a celui mai mare trust de presă din China, People's Daily, care a recunoscut că inițiativa pentru găsirea unei partenere de viață care să îl ajute pe fiecare chinez din mediul rural a obiectivat femeile. Dacă până acum bărbații singuri aveau doar soluția costisitoare a cumpărării unei soții tinere de la rețelele de trafic de carne vie, care aduc fete din Vietnam sau alte țări mai sărace din jurul Chinei, chiar sub ochii înțelegători ai autorităților, acum membrii de partid fac pasul înainte și caută o soluție legală și care să nu presupună neapărat cheltuieli mari pentru a pune câte o femeie tânără în casa fiecărui chinez, în special a celor mai în vârstă care suferă cel mai mult din cauza lipsei unui ajutor.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.