Apărarea cibernetică a unor departamente ale Washingtonului e la nivel de grădiniță față de capabilitățile Beijingului - declarația înspăimântătoare făcută de un fost înalt funcționar american


  • ACP
  • Oct 12, 2021 17:31
  • 1319
Apărarea cibernetică a unor departamente ale Washingtonului e la nivel de grădiniță față de capabilitățile Beijingului - declarația înspăimântătoare făcută de un fost înalt funcționar american

Fostul șef al software-ului de la Pentagon, Nicolas Chaillan, a făcut săptămâna trecută niște previziuni foarte sumbre privind viitorul SUA în domeniul cibernetic și nu numai, după ce și-a dat demisia din postul de la Washington. El a afirmat că America nu va avea "nicio șansă să concureze împotriva Chinei" în cibernetică în următoarele două decenii din cauza ritmului lent al dezvoltării în acest domeniu și în cel al înaltelor tehnologii. 

"Nu avem nicio șansă să concurăm cu succes împotriva Chinei pentru următorii 15-20 de ani. Este deja o afacere încheiată în acest moment. În opinia mea, s-a terminat deja", a declarat Chaillan pentru Financial Times în primul său interviu dat pentru presă de la demisia sa. 

El a indicat printre cauzele acestei situații foarte grave alocarea greșită a resurselor militare, supra-reglementarea și eșecul companiilor de înaltă tehnologie din Statele Unite de a susține Guvernul federal în cercetarea din domeniul ciberneticii. Astfel, acesta a acuzat reticența Google de a colabora cu Departamentul de Apărare al Statelor Unite în domeniul inteligenței artificiale, menționând că în tot acest timp companiile chineze sunt obligate să se subordoneze guvernului comunist și fac investiții masive în domeniul inteligenței artificiale, fără a ține cont de etică. Iar dezbaterile despre etică în inteligența artificială, spune el, ar încetini Statele Unite în dezvoltarea în acest domeniu. Chaillan a mai afirmat că apărarea cibernetică a Statelor Unite se află la nivel de "grădiniță" în unele departamente guvernamentale, concluzionând că Beijingul ar urma să domine viitorul lumii, controlând totul, de la narațiuni mass-media la geopolitică, dacă nu se schimbă radical condițiile actuale. 

Chiar dacă e posibil ca fostul șef al software-ului de la Pentagon să fi exagerat, copleșit de frustrări produse de problemele profesionale ale unei slujbe cu o responsabilitate imensă, cele spuse de el ar trebui să fie un semnal de alarmă foarte serios pentru administrația Biden, care are de continuat politica lui Trump față de China și de recuperat în continuare ce s-a pierdut în perioada Obama în acest război, dacă nu vrea să lase genocidara țară comunistă să devină cea mai mare putere a lumii. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.