Cîțu a pus cruce negocierilor cu USR: "Să găsească sprijinul la partenerii de coaliție PSD și AUR!"


Cîțu a pus cruce negocierilor cu USR: "Să găsească sprijinul la partenerii de coaliție PSD și AUR!"

Președintele PNL Florin Cîțu a declarat vineri, în urma unei ședințe a Biroului Executiv al formațiunii politice, că USR trebuie să negocieze mai întâi cu PSD și AUR pentru a coagula majoritatea necesară învestirii Guvernului Cioloș. Totodată, Cîțu a reiterat că el este propunerea de premier al PNL. Ca reacție, potrivit surselor Realitatea PLUS, președintele USR Dacian Cioloș a luat decizia de a nu se mai prezenta la negocierile de astăzi pe care trebuia să le poarte de la ora 14 cu PNL. Pe de altă parte, Cîțu a anunțat că, în cazul neînvestirii Guvernului Cioloș, PNL va negocia inclusiv cu PSD "pentru a găsi cele mai bune soluții pentru români".

CITIȚI ȘI: Cioloș, mesaj ferm către PNL și PSD: "Dacă vor să ne trimită la guvernare pentru a ne eroda, să ne trimită!". Peneliștii au termen până duminică pentru a-și schimba decizia

Cîțu: Guvernul Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură. USR e parte a unei majorități parlamentare alături de PSD și AUR. Votul pentru moțiune e unul politic și arată că o majoritate formată din USR-PSD-AUR s-a unit în jurul unor principii, valori, obiective. Primul demers al majorității a fost sancționarea unui Guvern cu rezultate foarte bune. Votul politic al USR pentru moțiune a însemnat ruperea coaliției de guvernare. Votul USR a fost definitoriu în demiterea Guvernului. Astfel, răspunderea politică în fața românilor pentru momentul ales de a demite un Guvern revine în principal USR și în subsidiar alianței PSD-USR-AUR. În mod simetric, responsabilitatea politică de a forma un Guvern revine coaliției care a format majoritatea pentru demiterea Guvernului. Negocierile pentru formarea unui nou Guvern trebuie să fie făcute în logica acțiunilor politice deja realizate. Premierul desemnat Dacian Cioloș are datoria morală față de români de a încerca cu adevărat să găsească sprijinul la partenerii de coaliție PSD și AUR. BEx îi solicită lui Dacian Cioloș să facă mai întâi discuții cu cele 2 partide, PSD și AUR, pentru a găsi cele 234 de voturi necesare învestirii Guvernului. Dacă premierul desemnat nu va reuși să coaguleze o majoritate pentru învestirea Guvernului, PNL va demara negocieri cu toți liderii partidelor politice responsabile, excluzând AUR, pentru a găsi cele mai bune soluții pentru români. 

Reporter: Dacă veți începe negocierile cu partidele parlamentare în afară de AUR cu ce variantă de premier veți merge? 

Cîțu: PNL are doar o singură variantă de a forma o majoritate în jurul PNL. 

Reporter: Se ia în calcul o flexibilizare a mandatului, astfel încât propunerea de premier să fie în persoana altcuiva în afară de Florin Cîțu? 

Cîțu: Nu se discută așa ceva. PNL are deja decizii luate în BEx. 

Reporter: Care e termenul pe care i-l dați lui Dacian Cioloș înainte să începeți să negociați dvs.? 

Cîțu: Nu e niciun termen. E responsabilitatea lui Dacian Cioloș de a forma o majoritate. A făcut o majoritate în Parlamentul României (la moțiunea de cenzură - n.red.), sunt sigur că va putea să facă și acum. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.