Ana Guțu răbufnește: ”Cine îi scrie discursurile premierului Gavriliță? Atâta exaltare la un summit CSI este profund dezgustătoare!” R.Moldova va plăti gazul rusesc la cel mai mare preț în raport cu alte state membre CSI


Ana Guțu răbufnește: ”Cine îi scrie discursurile premierului Gavriliță? Atâta exaltare la un summit CSI este profund dezgustătoare!” R.Moldova va plăti gazul rusesc la cel mai mare preț în raport cu alte state membre CSI

Profesoară universitară, fostă deputată, fostă secretară de stat a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) și una dintre cele mai cunoscute și mai respectate voci ale Partidului Unității Naționale (PUN), doamna Ana Guțu mărturisește, pe Facebook, că este foarte curioasă să afle cine anume îi scrie discursurile premierului Natalia Gavriliță, întrucât atâta exaltare la un summit CSI este profund dezgustătoare”.

”Degeaba s-a străduit scriitorul, degeaba a citit expresiv discursul premierul Gavriliță, gazele naturale rusești oricum le vom plăti la prețul cel mai înalt în raport cu alte state membre ale CSI”, avertizează Ana Guțu, comentând recenta prestație a Nataliei Gavriliță la caraghiosul summit al statelor păpușate de Rusia sub egida Comunitatea Statelor Independente (CSI), care reprezintă o gaură neagră și o capcană a Moscovei. 

Podul.ro vă prezintă semnalul de alarmă tras de Ana Guțu:

”CSI este o structură pliată pe modelul fostei URSS, la care Republica Moldova a devenit parte din inițiativa fostului președinte Mircea Snegur.

Parlamentul de atunci nu a fost consultat, dacă era oportun acest pas.

Au trecut ani de atunci, Republica Moldova a avut prea puține beneficii economice ca stat membru al CSI. Mult mai utile s-au dovedit a fi cooperările bilaterale cu unele state din fosta URSS. 

Fiind deputat în Parlamentul Republicii Moldova în anii 2009-2014 am pledat mereu pentru ieșirea Republicii Moldova din CSI. Undeva în coșul de gunoi al proiectelor de lege respinse de Parlament zace și un proiect de hotărâre inițiat de mine, prin care se stabilea părăsirea de către Republica Moldova a Comunității Statelor Independente.

Discursul rostit recent de către premierul Natalia Gavriliță la reuniunea statelor membre CSI este o mostră elocventă a faptului că politica pretins echilibrată între Est și Vest face să încremenească Republica Moldova în pielea vițelului, care suge de la două vaci.

Consider că statutul de membru asociat au Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar fi mult mai bine valorificat fără obligațiunile RM de a se mai agăța nostalgic de CSI – o structură totalmente ineficientă, ba chiar păguboasă pentru ralierea socio-economică a Republicii Moldova la normele europene.

P. S. Sunt curioasă să aflu numele scriitorului de discursuri pentru premierul Republicii Moldova. Nu de alta, dar atâta exaltare la un summit CSI este profund dezgustătoare.

Degeaba s-a străduit scriitorul, degeaba a citit expresiv discursul premierul Gavriliță, gazele naturale rusești oricum le vom plăti la prețul cel mai înalt în raport cu alte state membre ale CSI”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.