Iurie Reniță, demers public pentru înlăturarea simbolurilor comuniste – Secera și Ciocanul – de pe clădirea Procuraturii Generale din Chișinău!


Iurie Reniță, demers public pentru înlăturarea simbolurilor comuniste – Secera și Ciocanul – de pe clădirea Procuraturii Generale din Chișinău!

Procuratura Generală a Republicii Moldova comunicat, zilele trecute, faptul că, având în vedere interesul sporit al publicului față de reacția organelor de drept în raport cu unele cauze penale inițiate în perioada lunilor iulie – noiembrie 2019, în special cu privire la faptele infracționale de îmbogățire ilicită pretinse a fi comise de către : ex-judecătorii Ion Druță și Oleg Sternioală, ex-procurorul-șef al PCCOCS Nicolae Chitoroagă, ex-deputatul Constantin Țuțu și alte dosare de categorii similare de infracțiuni, autoritățile statului au dispus ”efectuarea verificărilor, pentru a stabili evoluția investigațiilor și motivele care au determinat tergiversarea dispunerii unor soluții legale în termeni rezonabili pe aceste cazuri”, menționând că, de la momentul pornirii urmăririlor penale, au trecut deja doi ani.

Mai mult, spun reprezentanții PG, ”controlului vor fi supuse și alte procese/cauze penale cu privire la cazuri de corupție, care prezintă un interes sporit pentru societate, inclusiv cele care au fost subiect al flashmob-ului din 12.10.2021 în fața Procuraturii Generale”.

În urmă cu 4 zile, foștii deputați Octavian Țîcu și Iurie Reniță au participat la un flashmob organizat pe probleme de justiție de către PUN, solicitând imperativ noii conduceri interimare a procuraturii generale, împreună cu subdiviziunile specializate, să demareze neîntârziat investigațiile imparțiale și obiective asupra finanțării ilegale a PSRM pentru ca acest partid să fie scos în afara legii, și să celerizeze elucidarea problemelor de ordin penal conținute în marile dosare de corupție, ținute la sertar de fostul șef al PG, Stoianoglo. 

Ca urmare a comunicatului Procuraturii Generale din 12 octombrie, Iurie Reniță și Octavian Țîcu au apreciat reacția instituției vis-a-vis de cerințele participanților la flashmob-ul organizat de către PUN, solicitân Procuraturii Generale să confirme dacă, printre obiectivele sale de activitatea, se află și lista de doleanțe prezentată de cei 2 ex-deputați, în integralitatea sa:

”1. Finalizarea investigațiilor în cazul dosarului de spălare a banilor rusești prin operațiunea "Bahamas" cu participarea deputaților și fruntașilor PSRM-iști;

2. Inițierea neîntârziată a investigațiilor pe faimosul caz "Kuliok" cu implicarea liderului socialist Igor Dodon;

3. Comasarea dosarelor "Bahamas" și "Kuliok" într-o singură cauza penală (anterior separate intenționat de către suspendatul procuror general Alexandr Stoianoglo pentru a tergiversa investigarea lor);

4. Inițierea, împreună cu SIS, CEC, ANI și alte instituții abilitate, a procedurilor legale de scoatere în afara legii a PSRM, urmare implicării în spălările banilor rusești și a finanțării ilegale a acestui partid;

5. Schimbarea plăcilor de faianță cu nostalgicul simbol sovietic al secerii și ciocanului de pe exteriorul clădirii procuraturii generale (𝑵𝑩! sediul actual al procuraturii generale n-a fost ridicat de către reprezentanții "blocului de nezdruncinat al secerii și ciocanului", ci de prizonierii celui de-al II război mondial)”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.