Românii alimentează cu 7,75 milioane de euro lunar conturile partidelor politice! Minciuna lui Cîțu: a promis reducerea subvențiilor pentru partide, și în realitate le-a mărit!


Românii alimentează cu 7,75 milioane de euro lunar conturile partidelor politice! Minciuna lui Cîțu: a promis reducerea subvențiilor pentru partide, și în realitate le-a mărit!

Valoarea subvențiilor virate de Autoritatea Electorală Permanentă în contul fiecărui partid politic în luna octombrie 2021, în urma aplicării prevederilor Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, ale Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 10/2016, este de peste 38,7 milioane lei.

Cu alte cuvinte, în această lună, după ce își vor achita facturile uriașe la energie electrică și gaz, românii vor plăti principalelor 6 partide politice din România aproximativ 7,75 milioane de euro, pentru luxul de a fi reprezentați de unele dintre acestea în Parlament sau pentru naivitatea de a le fi susținut în alegeri.

Potrivit listei de plată a Autorității Electorale Permanente, principalul beneficiar al normativelor de finanțare este Partidul Social Democrat, care va încasa în această lună nu mai puțin de 14,9 milioane lei. Pe locul doi se află Partidul Național Liberal, cu 12,6 milioane lei încasate în octombrie. La mare distanță, USR primește 6,8 milioane lei și AUR – 3,02. 

Pe nota de plată înaintată românilor de guvernul demis Florin Cîțu se află și neparlamentarele PMP, cu aproape 781 de mii de lei, și Pro România lui Victor Ponta, cu 564,2 mii lei.

Sumele demonstrează, cu vârf și îndesat, faptul că Florin Cîțu a mințit atunci când, în calitatea sa de Ministru de Finanțe, anunța la finele lui noiembrie 2020 că lucrează la bugetul de stat pentru 2021 și că „propune economii reale la bugetul de stat” prin tăierea cu „un procent semnificativ” a subvenției pentru partidele politice.Mai mult decât atât, Câțu se lăuda că a redus subvenția pentru partidele politice cu 30% și în 2020, în condițiile în care inf0rmațiile oficiale arată că declarațiile sale nu sunt decât apă de ploaie turnată din belșug la robinetul propagandistic al rețelelor sociale.

În mod real, Subvenția pentru partidele politice nu a fost redusă nici în 2020, nici în 2021, ba dimpotrivă, ea s-a majorat față de perioada Dragnea – PSD. La rectificarea bugetară propusă în acest an, subvenția partidelor a crescut cu peste 100 de milioane de lei față de bugetul votat în Parlament.

Mai multe organizații au protestat în luna spetembrie față de creșterea nejustificată a sumelor alocate pentru subvențiile partidelor politice, în condițiile în care acestea au arătat că nu obișnuiesc să cheltuie decât jumătate din banii alocați pe parcursul unui an calendaristic.

„Astfel, este greu de înțeles la ce vor servi milioane de lei în plus, în condițiile în care nici banii alocați deja partidelor nu sunt cheltuiți. De asemenea, am mai arătat că o mare parte din acești bani au mers către presă, pentru promovare, îndepărtându-se de la scopul alocării subvențiilor, care ar trebui să fie dezvoltarea capacității partidelor politice. Reamintim și că principalele partide care primesc bani, PSD și PNL, nu au răspuns cererilor formulate conform legii accesului la informațiile de interes public, prin care am solicitat contractele din subvenții. Acumularea de sume semnificative de către partidele politice până în 2024, la următoarele alegeri, reprezintă un pericol la adresa echilibrului în campaniile electorale, cu impact asupra competiției democratice. Solicităm revocarea acestei suplimentări și facem apel la partidele politice să fie responsabile, transparente și să nu folosească subvențiile ca instrument de cumpărare a influenței politice”, se menționa, în septembrie, la finalul comunicatului semnat și asumat de mai multe organizații precum ActiveWatch, Asociația Voci pentru Democrație și Justiție - VeDem Just, Asociația Pentru Minți Pertinente AMPER, Centrul pentru Studiul Democrației, Centrul pentru Resurse Civice, Centrul pentru Inovare Publică, CeRe: Centrul de Resurse pentru Participare Publică, CIVICA Iași , Expert Forum, Geeks for Democracy, Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei și Societatea Studențească de Științe Politice.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.