Kovesi, primele arestări: Parchetul European a destructurat un grup infracțional aflat în legătură cu mafioții ‘Ndrangheta


Kovesi, primele arestări: Parchetul European a destructurat un grup infracțional aflat în legătură cu mafioții ‘Ndrangheta

În această dimineață, Parchetul European (EPPO) a coordonat o operațiune în care autoritățile europene de aplicare a legii au efectuat percheziții, arestări și sechestre în valoare de peste 13 milioane de euro în Germania, Italia și Bulgaria. Cele 10 persoane arestate sunt suspectate de formarea unei organizații criminale și de sustragere ilicită de la plata impozitelor.

Principalii suspecți au folosit așa-numita fraudă ”carusel TVA” pentru a revinde mașini de mai multe ori în diferite țări ale UE. Se presupune că aceștia au susținut în mod fals că au plătit taxe pe vânzări care au fost rambursate de stat și, astfel, au cauzat pierderi fiscale de cel puțin 13 milioane de euro.

Sistemul ”Carusel TVA”, pentru achiziționarea de mașini de lux

Nucleul activității infracționale a fost localizat în Eichstätt (Germania) și Milano (Italia). Dealerul auto din Italia a cumpărat mașini de lux de la reprezentanțele auto germane în cadrul regimului TVA intracomunitar al UE. Această achiziție a fost efectuată mai întâi printr-o a treia companie inexistentă situată în Germania și printr-o persoană aflată în Italia. Procedând astfel, au simulat o achiziție privată și au fost scutiți de plata TVA, deoarece mașinile germane ar fi trebuit să fie înmatriculate în Italia. Atât cumpărătorul real, cât și vânzătorul real au fost ascunși în acest sens. Cumpărătorul privat din Italia a falsificat apoi vânzarea către dealer-ul inițial de mașini din Milano, care apoi a vândut mașinile altor dealeri sau persoane fizice italiene la prețuri foarte atractive. Această schemă frauduloasă a permis făptuitorilor să obțină profituri mai mari, modificând prețul de piață al mașinilor și permițându-le să transfere sume mari de numerar în străinătate cu transferuri unice de peste 70.000 EUR fiecare.

În timpul operațiunii, în Germania au fost confiscate 13 mașini de lux, iar valoarea totală a activelor recuperate va fi evaluată în următoarele zile și este estimată la aproximativ 13 milioane de euro.

Legături cu organizația mafiotă italiană ‘Ndrangheta

Trei din cei zece suspecți au legături cu organizația mafiotă italiană ‘Ndrangheta și toți vor fi aduși în scurt timp în fața unui judecător. Datorită acestei investigații a EPPO, a fost depistat și un caz complex de trafic de droguri în Italia, iar Poliția Financiară Italiană (Guardia di Finanza - Nucleo PEF Milano) a arestat încă patru suspecți și a confiscat astăzi 7 kg de marijuana și hașiș. Întreaga operațiune a fost condusă de un procuror delegat european în Germania și executată de Departamentul de Investigații Criminale al sediului poliției din Bavaria Superioară Nord (Kriminalpolizei mit Zentralaufgaben (KPIZ) des Polizeipräsidiums Oberbayern Nord) și Poliția Financiară Italiană (Guardia di Finanza - Nucleo PEF Milano).

Procurorul șef european Laura Kövesi s-a arătat încântat de rezultatele operațiunii „Acesta a fost primul caz înregistrat de EPPO la 1 iunie 2021, data noastră oficială de începere a activității, și sunt foarte încântat că ancheta arată deja rezultate concrete. Această operațiune demonstrează schimbarea de paradigmă pe care a adus-o crearea EPPO pentru investigații transfrontaliere. Aceasta este noua realitate a zonei EPPO: nu mai există formalități greoaie de asistență juridică reciprocă; acțiune rapidă și decisivă; și concentrați-vă pe recuperarea eficientă a daunelor”, a declarat Kovesi.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.