"Guvernul poate începe să implementeze reformele și investițiile prevăzute în PNRR!". Siegfried Mureșan anunță când va veni prima tranșă de finanțare


"Guvernul poate începe să implementeze reformele și investițiile prevăzute în PNRR!". Siegfried Mureșan anunță când va veni prima tranșă de finanțare

Consiliul de Miniștri al Uniunii Europene a anunțat joi, 28 octombrie, că a evaluat pozitiv Planul Național de Redresare și Reziliență al României. Astfel, va fi demarată accesarea primei tranșe din PNRR, în cuantum de 3,8 miliarde de euro. În acest context, europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a anunțat că primii bani din finanțarea PNRR vor veni în țară în aproximativ 2-3 săptămâni. 

Redăm comunicatul oficialului PPE: "PNRR a primit aprobarea finală, ceea ce înseamnă că banii vor veni în țară, iar autoritățile pot demara investițiile și reformele

Consiliul de Miniștri al Uniunii Europene și-a dat acordul pentru aprobarea formală a Planului Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR). Anunțul de astăzi al Consiliului vine după ce și Comisia Europeană avizase PNRR-ul României la finalul lunii septembrie.

➡ Avizul Comisiei de luna trecută a fost o etapă extrem de importantă din aprobarea PNRR deoarece Comisia este instituția care trebuie să implementeze planurile naționale din partea Uniunii Europene.  

➡ Decizia de astăzi a Consiliului este ultima etapă formală din procesul de aprobare a PNRR. De acum se va putea semna și acordul de finanțare între România și Uniunea Europeană în baza căruia țara noastră va putea primi finanțarea de aproximativ 30 de miliarde de euro din Mecanismul de Redresare și Reziliență pentru finanțarea planului de redresare.

➡ Din acest moment, Guvernul României poate începe să implementeze reformele și investițiile prevăzute în Planul de Redresare. În două-trei săptămâni, vor sosi în țară și primii bani din finanțarea PNRR, adică avansul de 3,8 miliarde de euro sau 13% din bugetul total alocat țării noastre.

➡ Ca raportor al Parlamentului European privind Mecanismul de Redresare și Reziliență, sunt bucuros să văd că implementarea acestui mecanism prinde contur și că banii încep să ajungă în toate statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv în România. Am conceput acest mecanism astfel încât el să poată finanța investiții în domeniile în care este cea mai mare nevoie de ele: sănătate, educație, infrastructură, digitalizare și combaterea schimbărilor climatice. Este cel mai mare plan de investiții și reforme lansat vreodată de Uniunea Europeană. Obiectivul său este de a ajuta oamenii, întreprinderile și regiunile cele mai afectate de criza sanitară și de consecințele economice și sociale ale acestei crize, precum și de a întări economia și administrația publică pentru a face față unor viitoare crize.

➡ Noi, Parlamentul European, vom monitoriza implementarea acestui plan în toate statele membre ale Uniunii Europene și vom ajuta acolo unde va fi nevoie".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.