Birchall atrage atenția că procurorul care l-a scăpat pe Mitică Dragomir de pușcărie a fost premiat de Stelian Ion cu o funcție la nivel european


Birchall atrage atenția că procurorul care l-a scăpat pe Mitică Dragomir de pușcărie a fost premiat de Stelian Ion cu o funcție la nivel european

Luni, 1 noiembrie, a fost o nouă zi neagră pentru sistemul de justiție din România. Curtea de Apel București a decis că dosarul RCS-RDS, în care sunt judecați, printre alții, fostul șef al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, și fostul administrator al companiei de cablu, Ioan Bendei, va fi rejudecat, urmând ca cercetările judecătorești să fie reluate de la zero. De asemenea, a fost desființată și hotărârea instanței de fond privind confiscarea sumei de 3,1 milioane de euro de la SC Bodu SRL şi SC RCS&RDS.

În 2019, Dragomir și Bendei fuseseră condamnați, în primă instanță, de Tribunalul București, la câte 4 ani de închisoare pentru infracțiuni privind vânzarea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal.

Acuzațiile DNA: "În perioada aprilie 2009 - mai 2011, inculpatul Dumitru Dragomir, în calitate de preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (L.P.F.), a pretins suma de 3,5 milioane de euro (din care a primit 3,1 milioane de euro), de la suspectul Bendei Ioan, administrator al unei companii de televiziune prin cablu, în scopul atât de a îndeplini cât şi de a nu îndeplini acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu precum şi de a îndeplini acte contrare acestora. Banii respectivi, au fost pretinşi şi primiţi de inculpatul Dumitru Dragomir în contextul executării, în perioada respectivă, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din LIGA 1, încheiat la data de 08.04.2008 între L.P.F. şi consorţiul constituit din două societăţi comerciale, printre care şi societatea administrată de suspectul Bendei Ioan".

În contextul prezentat mai sus, fostul ministru al Justiției Ana Birchall a atras atenția că e necesară autosesizarea CSM, dat fiind faptul că sentința Tribunalului București a fost anulată de Curtea de Apel București din motive de nerespectare a unei proceduri ce ar trebui să fie cunoscută de orice student de la Drept. Conform publicației Adevărul, principalul motiv care a stat la baza deciziei CAB a fost lipsa competenţei primei instanţe, adică a Tribunalului București, de a judeca dosarul. Mai exact, fiul lui Dumitru Dragomir, cercetat şi el în dosar, avea calitatea de avocat (suspendat), motiv pentru care cauza ar fi atras competenţa Curţii de Apel şi nu a Tribunalului Bucureşti. Pe fondul așa-zisei scăpări procedurale, Ana Birchall a punctat că se impune o discuție serioasă în legătură cu răspunderea magistraților. 

"Dosar rejudecat de la ZERO! Cum este posibil așa ceva?  

Este inadmisibil ca un procuror sau un judecător să nu știe dacă instanța este sau nu competentă să judece o cauză!? Apropo, care a fost rolul camerei preliminare??  

Sper că până la această oră atât CSM în ansamblu și, în special, Secția de Judecători si Secția de Procurori din CSM s-au autosesizat și vor lua măsurile care se impun. Același lucru ar trebui să îl facă și Inspecția Judiciară!  

Nu vreau să cred că această "scăpare" privind competența instanței a fost lăsată intenționat ca o portiță pentru rejudecarea de la 0 a cazului așa cum se întâmplă și în această speță!

Cred că se impune o discuție serioasă despre răspunderea magistraților!  

Da, au drepturi (inclusiv o salarizare destul de bună) dar au și obligații!  

Și ne mai mirăm de ce românii de bună credință nu mai au încredere în justiție!", a scris Birchall pe Facebook. 

Principalul vinovat pentru "scăparea" de mai sus este procurorul de caz din acest dosar, ne referim la Jean Uncheșelu. Surse din sistemul de justiţie au declarat, pentru publicația Adevărul, că atribuţiile în verificarea competenţei instanţei ar fi revenit parchetului. Pe fondul acestor informații, Birchall a scos în relief că Stelian Ion, din postura de ministru USR al Justiției, l-a premiat pe Jean Uncheșelu cu un post la Parchetul European. 

"Superb: procurorul de caz din dosarul lui Mitică Dragomir, care nu a știut un lucru banal care se învață la primele cursuri de drept: competența instanței, a fost trimis de Stelian Ion la Parchetul European! De ce?", a precizat Birchall pe Facebook. 

Mai precis, Comisia specială de la Ministerul Justiției a selectat, în data de 29 ianuarie 2021, 6 candidați pentru ocuparea funcției de procuror european delegat în România, printre aceștia figurând și Jean-Nicolae Uncheșelu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.