Un număr mare de angajați din industria americană se revoltă contra vaccinării obligatorii, măsură impusă de președintele Biden. Concedierea lor va pune probleme majore economiei americane


Un număr mare de angajați din industria americană se revoltă contra vaccinării obligatorii, măsură impusă de președintele Biden. Concedierea lor va pune probleme majore economiei americane

Ordinul președintelui SUA Joe Biden, de a impune vaccinarea obligatorie împotriva Covid-19 până pe 8 decembrie a tuturor angajaților companiilor care au în derulare contracte cu statul american ori doresc să continue să obțină astfel de contracte, produce reacții dure în rândul angajaților marilor companii americane.  

Ordinul a stârnit proteste în rândul muncitorilor din industrie, din sindicate, precum și din partea oficialilor republicani, care afirmă că politica Administrației Biden privind vaccinarea e abuzivă și ar putea duce la pierderea locurilor de muncă a mii de lucrători calificați, punând astfel în pericol așteptata redresarea economică.  

Reuters a relatat luni că aproape jumătate din cei aproximativ 10.000 de angajați ai companiilor producătoare de avioane și piese pentru avioane Textron Inc și Spirit AeroSystems refuză vaccinarea impusă de Administrația Biden, conștienți că își riscă astfel locurile de muncă. Sindicatul lucrătorilor din aceste companii a angajat un avocat din Texas pentru a oferi asistență juridică angajaților și a pregăti procese împotriva companiilor, în cazul în care cererile de scutiri medicale sau religioase de la vaccinare ar fi respinse.  

Un reprezentant al sindicatului, Cornell Adams, a declarat pentru Reuters că mulți dintre angajați nu au nimic împotriva vaccinurilor contra Covid-19, dar se opun ferm amestecului Guvernului în deciziile lor personale privind sănătatea.  

Dintre angajații companiei Boeing, peste 7.000 au solicitat scutiri religioase de la vaccin, iar aproximativ 1000 solicită scutiri medicale, așadar circa 6% dintre cei aproximativ 125.000 de angajați ai producătorului american de avioane.  

La un miting de săptămâna trecută, din fața proprietății Boeing din Auburn, la sud de Seattle, mulți dintre muncitori au spus că preferă să fie dați afară din fabrică decât să fie vaccinați, iar alții au spus că se vor pensiona anticipat pentru a scăpa de vaccinarea impusă de stat.  

Unul dintre conducătorii companiei Raytheon Technologies, Greg Hayes, a avertizat săptămâna trecută că firma va pierde "câteva mii" de angajați din cauza ordinului președintelui Biden, iar reprezentanții companiilor FedEx Corp, United Parcel Service Inc și ai altor transportatori de marfă au declarat că ar fi practic imposibil să-și vaccineze toată forța de muncă până la termenul limită stabilit de Guvern.

Sursa foto: Tom Brenner / Reuters 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.