De ce „plânge” acum UDMR după USR pe care o trimitea recent, arogant, să negocieze cu AUR. Sebastian Lăzăroiu detaliază: pentru că „o guvernare PSD-PNL îi face irelevanți, în vreme ce o guvernare PNL-USR îi împuternicește”


De ce „plânge” acum UDMR după USR pe care o trimitea recent, arogant, să negocieze cu AUR. Sebastian Lăzăroiu detaliază: pentru că „o guvernare PSD-PNL îi face irelevanți, în vreme ce o guvernare PNL-USR îi împuternicește”

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, că prima opţiune a Uniunii pentru formarea guvernului este refacerea coaliţiei cu USR, arătând că, în cazul unei majorităţi cu PSD, social-democraţii vor revendica funcţia de prim-ministru "pentru că aşa este logic din punct de vedere politic".

„Din punctul nostru de vedere, prima opţiune este să refacem coaliţia din decembrie anul trecut cu USR. (...) Asta însemna o guvernare de 56%, cu gruparea Orban, negociem şi cu Ludovic Orban, se pot face reformele necesare, fără reforma Constituţiei, şi trebuie să dai o perspectivă pentru anii 2024 - 2028, spunând că, indiferent cum se va întâmpla, ce rezultate vor fi în 2024, ambele partide vor încerca să formeze o majoritate şi prima opţiune, şi pentru PNL şi pentru USR, va fi o majoritate făcută împreună. Dar asta, este adevărat, şi cu o majoritate făcută şi cu PSD, PNL oricum ajunge vioara a doua într-un guvern cu PSD şi va fi într-o dificultate şi trebuie să dai o mână de ajutor şi PNL", a afirmat Kelemen Hunor, la RFI, preluat de Agerpres.

Liderul UDMR a spus că, în cazul în care PNL va decide să meargă în coaliţie cu PSD, trebuie discutat detaliat programul, pentru că "pe post de bunică în geam nu stă nimeni".

„Vă daţi seama: în varianta cu PSD, PNL, UDMR, minorităţile, în opoziţie rămân USR cu AUR şi de acolo perspectiva anilor care urmează fără o reformă constituţională este destul de interesantă. Noi am opta în prima variantă cu USR, dar nu depinde de noi şi PNL trebuie să spună cum doreşte şi ce doreşte. Noi am spus şi săptămâna trecută şi acum o lună de zile că asta ar fi prima variantă. Dacă mergem cu PSD, pe a doua variantă, este nevoie de timp pentru că trebuie discutat ce înseamnă fiecare punct de reformă constituţională, ce îşi asumă fiecare, trebuie detaliat programul pentru că altfel pe post de bunică în geam nu stă nimeni", a adăugat Kelemen Hunor.

El a spus că nu ştie pe cine va nominaliza preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de prim-ministru, dar că PSD nu va merge la consultări fără o propunere de premier, pentru că "ştie ce înseamnă politica".

Sociologul și scriitorul Sebastian Lăzăroiu a explicat pe Facebook care e semnificația preferinței subite a UDMR pentru USR și pentru refacerea coaliției, în condițiile în care până de curând partidul lui Hunor îi ținea isonul premierului demis Florin Cîțu care îi trimitea pe useriști să facă alianță cu AUR, alături de care votaseră moțiunea de demitere a guvernului PNL-UDMR: „Zilele astea descoperim fascinați cum mintea de pe urmă e tot mintea de dinainte. Așa multe aha-uri încât ai crede că aritmetica parlamentară este arta revelației târzii.

De pildă, ascultam aseară analiza unui parlamentar UDMR. Descoperise că o guvernare PSD-PNL îi face irelevanți, în vreme ce o guvernare PNL-USR îi împuternicește. Același calcul era valabil și atunci când UDMR bloca SIIJ, spre nemulțumirea partenerilor de la USR, și când UDMR aplauda revocarea pe nepusă masă a lui Stelian Ion, și când Kelemen Hunor îi trimitea arogant pe useriști să negocieze cu AUR sau îi ținea isonul lui Cîțu care spunea că USR nu mai e un partener valabil. Brusc, oamenii din UDMR au o iluminare aritmetico-politică.

La fel se întâmplă și cu gruparea Cîțu din PNL. Realizează că vor pierde puterea și in partid, și in executiv, dacă vor ajunge într-un guvern la mâna PSD. Ca și cum asta nu era evident și atunci când, prea plini de ei, îi alungau pe Cioloș și Barna de la ușa lor.

Tot încerc să-mi explic ce tip de gândire a anulat simple abilități de calcul logic și aritmetic. Și îmi dau seama că e vorba de magia 'guvernului minoritar'. Asta le-a sucit mințile.

Cîțu și Hunor erau convinși că o forță divină le va pune pe tavă un cabinet în care să fie doar ei, susținuți de "ceilalți" în parlament. Ce-i îndreptățea să viseze la asta nu e clar. Dar nu te pui cu gândirea magică, specifică tuturor copiilor, altfel, mai fericiți decât adulții. Cîțu și Hunor sunt fericiți, n-am nicio îndoială, numai că ei nu știu că fericirea nu aduce mai multă putere asupra altora, iar puterea asupra altora sigur nu aduce fericire”. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.