Ludovic Orban explică de ce nu l-a demis pe Arafat: "Sistemul este construit astfel încât să depindă de el"


Ludovic Orban explică de ce nu l-a demis pe Arafat: "Sistemul este construit astfel încât să depindă de el"

Fostul președinte al PNL Ludovic Orban a declarat în emisiunea Insider Politic, moderată de jurnalistul Sebastian Zachmann, că, din postura de premier, s-a opus demiterii lui Raed Arafat din funcția de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne și de șef al Departamentului pentru Situații de Urgență. Orban a explicat poziționarea sa precizând că sistemul de urgențe a fost construit astfel încât să depindă de Raed Arafat, iar în cazul demiterii acestuia repunerea DSU în funcțiune la parametri normali ar dura câteva luni de zile, un risc de neasumat în contextul pandemiei. 

Moderator: Ați luat vreodată în calcul schimbarea lui Raed Arafat din funcția de secretar de stat la Ministerul de Interne?  

Ludovic Orban: N-am luat în calcul. Mi s-a cerut. Mai mulți mi-au cerut.  

Moderator: Printre care și președintele Klaus Iohannis?  

Ludovic Orban: Da, numai că demiterea era atributul premierului.

Moderator: De ce v-ați opus?  

Ludovic Orban: Dintr-un motiv foarte simplu, pentru că știu cum funcționează sistemul de urgențe din România și știu că știam la data respectivă că dacă l-aș fi schimbat pe Arafat și mi-ar fi apărut o situație de urgență, atunci sistemul nu ar fi funcționat, pentru că a repune în funcțiune sistemul, construit astfel încât să depindă de Arafat, ar fi durat 3, 4, 6 luni de zile. Și am spus un lucru foarte simplu și anume dacă un singur om moare într-o situație de urgență din cauza unei intervenții nepotrivite, întârziate a ISU sau a sistemului din cadrul DSU, atunci va fi răspunderea mea personală. O astfel de decizie nu poți să o iei într-un Guvern care atunci era interimar în condițiile în care noi ne doream anticipate. Discuția aceasta era la începutul anului 2020. Imaginați-vă că dacă îl schimbam pe Arafat și ne prindea pandemia fără el ar fi fost foarte complicată repunerea în funcțiune și mai ales asigurarea capacității de a avea reacție rapidă a întregului sistem. Din păcate, așa e construit sistemul. Arafat când a construit sistemul, l-a construit ca să depindă în mare parte de el. Numai pentru că s-a auzit că se dorește schimbarea lui Arafat eu m-am trezit cu o listă de mii de semnături de susținere a lui Arafat în 48 de ore de când s-a auzit prima oară, din partea tuturor categoriilor, în special din zona pompierilor. Dacă nu erau unitățile de primiri urgență în stadiul de pregătire maximă așa cum erau și cum au fost puse la punct de Arafat noi am fi făcut față cu mult mai mare greutate pandemiei. Deși noi am crescut constant numărul de paturi la ATI, astfel încât să creștem capacitatea de tratare în secțiile de terapie intensivă pentru bolnavii COVID fără să afectăm foarte mult celelalte cazuri non-COVID în terapiile intensive, unitățile de primiri urgențe au constituit un loc unde pacienții, până să le disponibilizeze un loc liber, au beneficiat de tratare, de acces la oxigen. Noi a trebuit inclusiv să transferăm pacienți dintr-o zonă în alta, din București la Timișoara, de la Cluj la Târgu Mureș. Toate aceste transferuri de pacienți în stare critică au fost coordonate operativ de Arafat.  

Moderator: Ce anume i-a reproșat Klaus Iohannis lui Raed Arafat?  

Ludovic Orban: N-am avut o discuție foarte aprofundată pe tema asta. A existat o discuție în care a fost un soi de acord, nu neapărat o cerere, că poate fi schimbat Arafat.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.