Rareș Bogdan, poziție tranșantă: "Nu cred că are măcar curajul vreun lider PNL să intre în BPN și să propună ca premierul să fie prima oară de la PSD! Cîțu nu ia decizii de unul singur!"


Rareș Bogdan, poziție tranșantă: "Nu cred că are măcar curajul vreun lider PNL să intre în BPN și să propună ca premierul să fie prima oară de la PSD! Cîțu nu ia decizii de unul singur!"

Astăzi a circulat informația potrivit căreia președintele PNL Florin Cîțu ar fi convenit în discuțiile purtate cu Marcel Ciolacu ca guvernarea să fie una rotativă, iar premierul să fie dat, în primă instanță, de PSD în persoana președintelui formațiunii politice. Într-o intervenție telefonică la Digi24, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a combătut ferm informațiile privind o astfel de înțelegere între cele 2 partide și a reliefat că Florin Cîțu nu ia decizii de unul singur. Totodată, Rareș Bogdan a dat de înțeles că este exclus ca PSD să dea prima oară premierul într-o eventuală guvernare rotativă. 

Rareș Bogdan: Nu s-a pus problema în cadrul negocierilor ca PNL să cedeze poziția de premier sau să accepte la o eventuală rotativă. La BPN (...) nu s-a discutat și subiectul rotativei. Primul lucru pe care PNL va trebui să-l facă e să punem în discuție acest scenariu al rotativei, pe care BPN să-l voteze sau nu - dar în cazul în care se opun rotativei înseamnă practic ieșirea din negocieri cu PSD -, iar chestiunea premierului ca într-o rotativă să fie prima oară (...) un premier PSD (...) nu cred că vreun lider PNL, de la președintele partidului la altcineva, are măcar curajul să intre în BPN și să propună așa ceva.

Moderator: Când votați rotativa?

Rareș Bogdan: Dacă vom ajunge să propunem rotativa în PNL, va trebui să o hotărâm cei din conducerea PNL, ulterior să o propunem în BEx, apoi în BPN. Deci noi în acest moment nu avem adoptat în PNL sistemul de rotativă, iar ideea unui premier PSD la prima tragere nimeni nu o poate propune!  

Moderator: Excludeți varianta în care Florin Cîțu să fi explorat în discuția cu Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor o altă variantă decât cea pe care ați agreat-o?  

Rareș Bogdan: Domnul Florin Cîțu este președintele PNL, cunoaște foarte bine statutul PNL și nu ia decizii de unul singur, ci le ia în consens sau cu majoritatea leadership-ului liberal întrunit în foruri statutare. Domnia sa știe foarte bine starea de spirit, cât de greu a fost să începem discuții cu PSD și sunt absolut convins că domnia sa nu ar putea impune așa ceva și că este o strategie de negociere folosită de către cei dintr-o eventuală coaliție guvernamentală.

Moderator: Înțeleg din ceea ce spuneți în seara asta că pentru PNL e esențial ca premierul să fie de la PNL. În varianta unui premier dat prin rotație sunteți de acord ca al doilea premier să fie de la PSD, nu?  

Rareș Bogdan: Asta doar după ce PNL va analiza într-o ședință în care fiecare lider de filială își spune părerea. Am văzut că în spațiul public apare ideea rotativei deja impusă. Nu e o idee care să fi fost trecută prin forurile statutare ale PNL.  

Moderator: Dar știți dacă președintele Klaus Iohannis ar fi de acord cu o asemenea variantă?  

Rareș Bogdan: La ultima discuție nu s-a pus problema rotativei. Așadar, eu cred că cei 3 lideri de partid sau echipele de negociere, înainte de a propune sistemul rotativă, vor trebui să stea de vorbă și cu președintele României, care potrivit Constituției are apanajul desemnării premierului. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.