EXCLUSIV: AUR l-a angajat consilier la Camera Deputaților pe Valeriu Munteanu, afacerist basarabean penal și săgeată a SIS. Profilul unui personaj care a compromis din plin unionismul


EXCLUSIV: AUR l-a angajat consilier la Camera Deputaților pe Valeriu Munteanu, afacerist basarabean penal și săgeată a SIS. Profilul unui personaj care a compromis din plin unionismul

După ce a dezvăluit AICI că AUR l-a angajat consilier la Senat pe dubiosul Vlad Cubreacov, fost om de casă, ”răpit” de meserie și combinator al agentului FSB Iurie Roșca, Podul.ro atrage atenția cu privire la un nou transfer aurist de dincolo de Prut, problematic din multe puncte de vedere. 

E vorba despre controversatul politruc și afacerist Valeriu Munteanu (poreclit, chiar și de apropiați, ”Ivanushka duraciok/ Иванушка дурачок”, adică ”Ivan prostovanul”), pe care AUR l-a angajat consilier la Camera Deputaților. În condițiile în care e deținătorul unei averi deloc de neglijat și are diverse afaceri rentabile (nu toate la suprafață) împreună cu fratele său, Ruslan Munteanu, fost director adjunct al SIS, e destul de ciudat că Valeriu Munteanu (foto sus, împreună cu George Simion, șeful AUR) vine în România și acceptă un salariu modic doar ca să plimbe foi/dosare prin Palatul Parlamentului. 

Atragem atenția că Valeriu Munteanu este unul dintre cei mai agresivi și lipsiți de scrupule politicieni ai R.Moldova, fapt dovedit cu prisosință din 2010 până în prezent. A fost vicepreședinte al Partidului Liberal (PL) condus de Mihai Ghimpu, de unde a plecat pe ușa din dos, întrucât nu a fost ales președinte, fiind detestat de majoritatea membrilor PL pentru lipsa de caracter și obediența sa față de Ghimpu. 

Drept răzbunare, Munteanu și-a înjghebat un nou partid și a contribuit din plin la ruinarea și compromiterea PL. Facțiunea a fost construită și cu banii unor personaje apropiate SIS, potrivit informațiilor Podul.ro. Gruparea lui Munteanu a făcut parte și din Blocul UNIREA, alcătuit din 5 partide care au compromis și mai mult mișcarea unionistă din Basarabia, obținând un rezultat devastator atât la alegerile parlamentare cât și la cele prezidențiale. De altfel, misiunea lui Munteanu și a acelora ca el este compromiterea ireversibilă a unionismului.

(Vlad Munteanu și Claudiu Târziu / sursa: Facebook Valeriu Munteanu)

Când a parvenit ministru al Mediului, a insistat în mod impertinent și lingușitor ca fratele său, Ruslan Munteanu, să fie desemnat de Mihai Ghimpu în funcția de vicedirector-general al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), de unde a acoperit politic toate afacerile familiei Munteanu. Faptul că Valeriu Munteanu și Vlad Bilețchi (adică Vladimir Doboș, fiul infractorului pușcăriaș Ruslan Doboș) s-au culcat în semn de ”protest” în fața sediului SIS din Chișinău, în corturi, din populism electoral, cu prilejul ultimelor alegeri, când au reprezentat AUR Moldova, denotă o ipocrizie strigătoare la cer, având în vedere intensele legături ale familiei Munteanu cu SIS. 

Valeriu Munteanu a folosit plenar funcția de ministru al Mediului (dar și funcția de la SIS a fratelui Ruslan) pentru a-și consolida sub protecție afacerile de familie cu carierele de nisip și cu uzinele de beton pe care le deține. Potrivit surselor foarte bine informate ale Podul.ro, Valeriu Munteanu este proprietarul real al carierelor de nisip din Cobușca și Dorotcaia (deținută de SRL «Probioterm» de pe strada Uzinelor nr.12), chiar dacă acestea figurează sub numele rudelor și a apropiați săi. Bunăoară, frații Munteanu sunt adevărații beneficiari ai uriașei uzine de beton armat din Strada Uzinelor nr. 8. Toate aceste afaceri NU sunt declarate conform legii și nici NU sunt stipulate de Valeriu Munteanu în declarația de avere depusă la Camera Deputaților (detalii AICI și AICI), ceea ce reprezintă o ilegalitate.  

Dincolo de aceste aspecte, amintim și că Valeriu Munteanu a fost semnatar al demersului adresat fostului președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, prin care acestuia i se solicita să-l desemneze prim-ministru pe oligarhul penal Vladimir Plahotniuc. Frații Munteanu au fost promovați și protejați de Plahotniuc, motiv pentru care Valeriu a depus eforturi în încercarea de a-l unge premier. 

E bine de știut că Valeriu Munteanu a găsit de cuviință să cadă în genunchi în fața fostului prim-ministru Vlad Filat, implorându-l să-l numească ministru la Justiție, pe ascuns, fără știrea lui Mihai Ghimpu, chiar dacă era vicepreședinte la PL. Asta spune foarte multe despre caracterul său. 

E de domeniul evidenței că Valeriu Munteanu a intrat în AUR Moldova în speranța de a beneficia de o eventuală imunitate parlamentară, dar și pentru a compromite mișcarea unionistă din Basarabia. 

Oare ce interese servește/are acum Valeriu Munteanu în Parlamentul României? 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.