VIDEO. Ludovic Orban încearcă să împiedice alianța PSD - PNL. Ce decizie a luat fostul lider liberal care arată de ce „negocierea” celor de la PNL este catastrofală. Premierul PNL nu va fi cu adevărat șeful Executivului fără Ministerul Finanțelor și Secretariatul General al Guvernului, adjudecate de PSD


VIDEO. Ludovic Orban încearcă să împiedice alianța PSD - PNL. Ce decizie a luat fostul lider liberal care arată de ce „negocierea” celor de la PNL este catastrofală. Premierul PNL nu va fi cu adevărat șeful Executivului fără Ministerul Finanțelor și Secretariatul General al Guvernului, adjudecate de PSD

UPDATE: "PNL a murit în pat cu PSD!". Ludovic Orban anunță mutările pe care le va face în urma oficializării USL 2: "Îmi voi da demisia!"

Fostul preşedinte al PNL Ludovic Orban susține felul în care au negociat cei de la PNL pentru formarea guvernului cu PSD este catastrofal, anunțându-și intenția, duminică seară, la Realitatea Plus de a merge, luni, în ședința liberalilor pentru a vota „împotriva acestei guvernări”. El a subliniat că premierul nu este cu adevărat premier fără Ministerul Finanţelor şi Secretariatul General al Guvernului, portofolii care ar reveni PSD în noua configuraţie politică.

„Eu merg mâine să votez împotriva acestei guvernări şi o să le cer din nou, o să le spun public că încă nu este târziu să refacem coaliţia de centru dreapta, să facem ceea ce aşteaptă oamenii de la noi, să nu aducem PSD-ul la putere din nou”, a spus fostul lider PNL, la Realitatea Plus.

Ludovic Orban a mai precizat că, în 2020, când a negociat cu USR formarea Guvernului, cei de la USR au cerut paritate. „Am încheiat negocierile cu 9 ministere pentru PNL şi 6 ministere pentru USR-PLUS”, a spus el, amintind de condiţionalităţile din partea preşedintelui privind anumite ministere.

„Un premier este premier atunci când are doi piloni de bază, ministrul de Finanțe şi Secretarul general al Guvernului”, a explicat Orban, explicând că Ministerul Finanţelor este cel care coordondează toate cheltuielile publice şi implementează politica bugetară, ministerul cheie în arhitectura guvernamentală, care dă viză de control pe toate cheltuilelile, care avizează actele normative care ţin de alocările de bani, inclusiv pentru autorităţile locale.

„Este catastrofală negocierea, vă spun din capul locul, pentru că premierul nu este premier, el va fi la mâna PSD şi în ceea ce priveşte funcţionarea Secretariarului General, care este cel care controlează tot circuitul de avizare, are în subordine Transelectrica, Transgaz, Agenția de Rezerve ale statului. Toate structurile vor fi sub comandă pesedistă”, a arătat Orban.

PNL se va reuni, luni, în Biroul Politic Naţional, pentru a valida negocierile pentru guvernarea cu PSD şi premierul cu care vor merge la consultările cu președintele Klaus Iohannis.


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.