Putin oferă finanțări de stat pentru spionarea psihologică a utilizatorilor de rețele sociale!


Putin oferă finanțări de stat pentru spionarea psihologică a utilizatorilor de rețele sociale!

Tehnicile KGB de control și monitorizare a populației sunt aduse, de către fostul șef al serviciului secret sovietic, actualmente Președintele al Federației Ruse, Vladimir Putin, la un nou nivel, odată cu decizia acestuia de a oferi finanțări de stat pentru spionarea psihologică a utilizatorilor de rețele sociale din Rusia.

Centrul de analiză din cadrul Guvernului Federației Ruse a oferit recent un grant de cercetare din partea Institutului de Programare a Sistemelor ”VP Ivannikov”, menit să finanțeze efectuarea unui studiu în domeniul ”analizei stării psihologice a rușilor folosind inteligența artificială”.

Pe site-ul național de achiziții publice, lucrarea licitată, al cărei plafon de finanțare a fost stabilit la valoarea de 36 de milioane de ruble, a fost anunțată de Institutul Ivannikov, guvernul rus acționând ca și client general al proiectului. Rezultatele competiției ar trebui anunțate astăzi, 29 noiembrie și, după cum rezultă din documentația proiectului, adjudecatarul lucrării ar trebui să finalizeze cercetările până pe data de 1 septembrie 2024.

Ai, n-ai cont de socializare, Putin îți face profilul psihologic chiar și fără consimțământul tău…

Ca sursă de date de analiză, după cum se menționează în documentele de licitație, urmează a fi folosite rețelele de socializare, „în care pot exista distorsiuni introduse acolo cu răutate sau accidental din cauza naturii eșantionării”. Pretextul oficialilor este acela că rețelele de socializare ar acumula „materiale extinse despre interese, hobby-uri, înregistrări ale utilizatorilor și înregistrări de indicatori ai activității lor comportamentale”.

Autoritățile guvernamentale apreciază faptul că ”utilizarea indiciilor digitale deschide oportunități largi de evaluare a unei persoane și de prezicere a comportamentului acesteia, fără a mai fi nevoie de efectuarea unor teste psihologice, care necesită de obicei consimțământul voluntar al celui testat”.

Mai mult decât atât, chiar și în absența urmelor de activitate digitală a unei persoane, individul oferă, totuși, posibilitatea conturării unui profil personal destul de precis prin studierea comportamentului în zona digital a mediului său de apropiați, profilarea largă, în masă, a populației, putând fi un bun predictor al comportamentului social de grup în condiții de conflict sociale sau de proteste.

Serviciul de presă al Centrului de Analiză din subordinea Guvernului Federației Ruse a anunțat că tehnologia este planificată să fie utilizată pentru a evalua starea „persoanelor care iau decizii cheie guvernamentale sau corporative”, precum și pentru „descifrarea managementului manipulativ al marilor grupuri sociale”, evaluând potențialul creativ al membrilor acestora și modelând dezvoltarea lor profesională.

Drepturile constituționale – inexistente când vine vorba de interesul Aparatului de Control al Statului

Astfel de proiecte precum cel de față, pot ”ajuta”, conform raportării la realitate a Centrului de Analiză din subordinea Guvernului Federației Ruse, la obținerea unui răspuns eficient în timp util față de eventualele acțiuni de incitare la ură, urmând a fi folosite la stoparea constituirii de grupări cu caracter criminal și la preîntâmpinarea recrutării sau atragerii cetățenilor către activități teroriste.

Chiar dacă, în mod evident, inițiativa guvernamentală de psihodiagnosticare în masă a conturilor cetățenilor ruși de pe rețelele de socializare intră în conflict cu legislația actuală, o astfel de utilizare a datelor încălcând în mod flagrant interesele cetățenilor și  dreptul lor constituțional la confidențialitate, în Rusia tehnica are toate șansele să devină literă de lege după ce, în această toamnă, un alt proiect similar a fost demarat de către Serviciul Federal al Penitenciarelor (FSIN). Pe 2 noiembrie, FSIN a anunțat că intenționează să cheltuiască 22,5 miliarde de ruble pentru „digitalizarea” închisorilor rusești, termenul traducându-se de fapt printr-o operațiune test de introducere în sistemul concentraționar a unei rețele neuronale care va face posibilă monitorizarea comportamentului deținuților din peste 380 de închisori și colonii de detenție rusești.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.