Ajuns în faza în care poate avea arma nucleară, Iranul transmite că vrea în continuare distrugerea Israelului


  • ACP
  • Nov 29, 2021 21:28
  • 2827
Ajuns în faza în care poate avea arma nucleară, Iranul transmite că vrea în continuare distrugerea Israelului

În timp ce administrația Biden reia negocierile cu regimul de la Teheran pentru repunerea în rol a tratatul de la Viena din 2015, care presupune limitarea drastică a capacității iranienilor de a construi arme nucleare, devine din ce în ce mai clar că orice negociere cu regimul ayatollahilor e absolut inutilă și le ajută acestora exclusiv.  

Retragerea Statelor Unite din tratat, în 2017, a fost privită de Franța, Germania și Marea Britanie, dar și de Partidul Democrat american, ca o mișcare total contraproductivă pentru cauza țărilor occidentale care nu doresc ca Iranul să obțină arme nucleare, numai că cele mai recente declarații ale oficialilor armatei iraniene arată cât de bine a înțeles atunci Donald Trump poziția reală a Teheranului, fiind absolut inutilă o negociere în cazul armamentului nuclear. 

De pildă, sâmbătă, 27 noiembrie, generalul de brigadă Abolfazl Shekarchi, purtător de cuvânt al forțelor armate ale Iranului, a declarat în timpul unui interviu acordat unui organ de presă controlat de regimul iranian că eliminarea totală a statului evreu rămâne un obiectiv obligatoriu al Teheranului.  

"Nu ne vom da înapoi de la anihilarea Israelului, nici măcar un milimetru. Vrem să distrugem sionismul în lume", a declarat Shekarchi pentru Agenția de Știri a Studenților Iranieni.  

Generalul Shekarchi a criticat, de asemenea, Bahrainul și Emiratele Arabe Unite pentru reluarea unor relații diplomatice bune cu Israelul, numindu-le "intolerabile"

"Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite și alte țări considerate musulmane, fac parte, din perspectiva noastră, din regimul sionist și acest lucru este foarte important", a spus Shekarchi, care declarase cu ceva vreme în urmă că regimul iranian poate "nivela Haifa și Tel Aviv în cel mai scurt timp posibil".

La jumătatea septembrie, în presa americană, apăreau estimări ale specialiștilor care susțineau că Iranul este la numai o lună distanță de realizarea primei arme nucleare, după ce, în august, ministrul israelian Benny Ganz anunța că Iranul își va realiza acest obiectiv în 8 săptămâni.  

Începând de luni, administrația Biden a reluat discuțiile cu regimul de la Teheran, pentru oprirea programului nuclear, în condițiile în care este foarte clar că tot ce au făcut iranienii până acum a avut scopul de a câștiga timp pentru a-și realiza primele arme nucleare, despre care Iranul nu ascunde deloc felul în care intenționează să le folosească. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.