Site-urile propagandei ruse, liber la dezinformare în România! Falsul lunii: Vaccinurile anti-Covid care au ucis 16.000 de oameni în SUA


Site-urile propagandei ruse, liber la dezinformare în România! Falsul lunii: Vaccinurile anti-Covid care au ucis 16.000 de oameni în SUA

Pandemia de coronavirus a fost încă de la început un bun prilej de afaceri profitabile pentru cei care au decis să folosească în sens alarmist și mistificator instrumentele online de propagare a informațiilor.

Pe de o parte, de pe urma mecanismului permisiv al diseminării de informații online a profitat noua specie de ”viral hackers”, pseudo-jurnaliștii care confecționează sau preiau, din surse externe și interne, conținut menit a impresiona masa mai puțin educată, și uneori chiar ignorantă, a utilizatorilor de rețele sociale, făcând bani din traficul paginilor proprii. Pe de altă parte, de slăbiciunile sistemului s-au folosit și vehiculele de dezinformare ale propagandei străine, care și-au putut astfel împrăștia în mod facil și eficient, mesajele interesante.

Luna trecută, informația lansată de un site din România, ActiveNews.ro, care a publicat un articol în care se afirmă că vaccinurile anti-COVID-19 au ucis 16.000 de oameni în SUA, cu referire la o bază de date guvernamentală numită Sistemul de Raportare a Evenimentelor Adverse (VAERS), s-a viralizat extrem de rapid, în zona vastă și permeabilă a grupurilor de opinie conspiraționistă . În realitate, platforma VAERS nu este o sursă de încredere, iar informația publicată acolo nu e verificată. VAERS este o resursă unde orice persoană poate indica dacă a avut simptome sau alte reacții adverse după administrarea unui medicament sau unui vaccin. Persoanele și grupurile antivaxxeri interpretează tendențios aceste informații și pun toate decesele prezentate de această platformă pe seama vaccinului anti-COVID-19.

ActiveNews.ro, site-ul românesc care a preluat de multe ori temele de dezinformare ale propagandei ruse, promovează frecvent diferite teorii ale conspirației despre COVID-19 și despre vaccinare, în această linie de acțiune încadrându-se și publicarea articolului „VAERS raportează aproape 16.000 de decese care au survenit în urma vaccinării anticovid, peste 750 de mii de efecte adverse și peste 100 de mii de vătămări grave”

Site-ul face trimitere la un articol publicat de The Defender, pagina clinicii Children’s Health Defense, condusă de Robert F. Kennedy Jr., care răspândește dezinformări pe rețelele de socializare și care a promovat falsuri pe tot parcursul pandemiei. Rețeaua socială Instagram a eliminat contul lui Robert F Kennedy Jr. anume pentru că acesta a făcut afirmații false despre coronavirus și vaccinuri. Din același motiv, acest site este blocat de mai multe rețele sociale.

Revenind la VAERS, Sistemul american de Raportare a Evenimentelor Adverse ale Vaccinurilor, trebuie accentuat faptul că acesta conține informații anunțate din start ca fiind neverificate și inexacte, structura fiind este o bază de date gestionată în comun de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), entitate care elaborează îndrumări privind sănătatea publică, și Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA), care monitorizează eficiența noilor medicamente și vaccinuri. Din 1990 până în prezent, prin acest sistem se înregistrează raportări ale efectelor adverse care au loc după imunizarea cu un vaccin autorizat în SUA, pentru a găsi posibile breșe în siguranța vaccinului. Cercetătorii pot folosi aceste date ca punct de plecare pentru a studia dacă problema de sănătate este legată de vaccin sau are alte cauze. Accesul la acest sistem este deschis, adică orice persoană poată raporta efectele adverse care apar după vaccinare.

Potrivit CDC, datele din sistemul VAERS nu pot fi utilizate pentru a determina dacă un vaccin a cauzat sau a contribuit la o reacție adversă sau o boală, deoarece rapoartele pot conține informații incomplete, neverificate, inexacte, accidentale și neconfirmate. Altfel spus, VAERS este doar o platformă unde cetățenii își pot expune părerea despre un vaccin sau un medicament.

De fapt, până în prezent, nu au existat cazuri stabilite sau dovedite când administrarea unui vaccin autorizat anti-COVID-19 ar fi provocat decesul. „O analiză a informațiilor clinice disponibile, inclusiv certificatele de deces, autopsia și dosarele medicale, nu a stabilit o legătură cauzală cu vaccinurile COVID-19”, anunță CDC.

Timp de 30 de ani, platforma VAERS a fost utilizată de cele două agenții de sănătate și cercetători pentru a colecta și analiza date despre posibile efectele ale medicamentelor și vaccinurilor. În același timp, informațiile de aici au fost frecvent distorsionate pentru a induce neîncredere și panică în rândul populației cu privire la vaccinuri. Potrivit jurnaliștilor de la portalul de verificare a faptelor Politifact.com, „chiar dacă VAERS își avertizează utilizatorii că rapoartele nu ar trebui folosite ca atare pentru a determina dacă un vaccin a cauzat sau a contribuit la o anumită boală, mulți dintre cei care accesează sistemul fac asta oricum, citând aceste statistici pentru a justifica concluzii mai ample despre ceea ce ar reprezenta, în opinia lor, pericolele vaccinurilor”. 

Paul Offit, directorul Centrului de educație pentru vaccinuri de la Spitalul de Copii din Philadelphia, SUA, citat de Politifact.com, a declarat că „frica este amplificată de grupurile anti-vaccin și de activiști care folosesc datele incomplete și neverificate ale VAERS pentru a promova afirmații distorsionate”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.