Erdogan anunță că vrea să intervină în conflictul dintre Rusia și Ucraina


  • ACP
  • Dec 8, 2021 21:08
  • 2912
Erdogan anunță că vrea să intervină în conflictul dintre Rusia și Ucraina

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat miercuri, 8 decembrie, că țara sa e gata să ofere mediere sau sprijin de orice fel pentru a se pune capăt tensiunii actuale dintre Rusia și Ucraina. La întoarcerea din Qatar președintele turc a spun pentru presă că speranța Turciei este ca "tensiunea să nu crească în continuare și stabilitatea în regiune să fie păstrată". 

"Suntem gata să acordăm cel mai bun sprijin pentru a stabili un canal de dialog. Cu acordul ambelor părți, putem oferi sprijin în facilitare, mediere, sau orice alt format dorit. Ne vom face partea fără ezitare pentru pacea regiunii", a mai spus președintele Erdogan.

Având legături comerciale foarte importante, dar și politice, atât cu Rusia cât și cu Ucraina, Turcia este foarte interesată ca cele două țări să păstreze măcar status quo-ul actual, în condițiile în care războiul ar aduce daune mari economiei turcești, care e deja tulburată grav de inflație și de criza produsă de pandemie.  

Deși Turcia este transparent de partea Ucrainei în ceea ce privește situația din Crimeea chiar din 2014, anul în care rușii au ocupat acest teritoriu, Moscova a permis fără probleme vânzarea performantelor sisteme ruse antiaeriene S-400 către Turcia în 2019 și a declarat toamna aceasta că se află la începutul unei colaborări cu industria turcă de apărare. 

În tot acest timp, turcii livrează drone performante de luptă Ucrainei, drone folosite deja împotriva separatiștilor ruși și a armatei ruse din teritoriile ocupate de aceștia. 

Legăturile directe ale Ankarei cu Moscova și cu Kievul ar putea ajuta la stabilirea unui canal eficient de negociere, pe lângă cel dintre Moscova și Washington, care e posibil să fie mai puțin luat în serios de Kremlin în această perioadă. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.