Israelul și SUA pregătesc împreună loviturile pentru distrugerea programului militar nuclear al Iranului


  • ACP
  • Dec 9, 2021 16:46
  • 1782
Israelul și SUA pregătesc împreună loviturile pentru distrugerea programului militar nuclear al Iranului

Șefii apărării din Statele Unite și Israel discută joi despre pregătirea unor lovituri militare pentru distrugerea instalațiilor nucleare ale Iranului, în cazul în care negocierile eșuează și Tel Avivul împreună cu Washingtonul vor dori să facă asta, după cum a declarat un înalt oficial american sub protecția anonimatului.

Discuțiile oficialilor americani cu ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz (foto 1), vin după o informare din partea Pentagonului adresată consilierului pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, cu privire la setul complet de opțiuni militare disponibile pentru a asigura că Iranul nu va mai fi capabil să producă o armă nucleară din materialul obținut până acum.  

Pregătirile comune ale Statelor Unite și ale Israelului subliniază îngrijorarea în fața felului dificil în care răspunde Teheranul la negocierile care, așa cum a sperat președintele Joe Biden, ar fi trebuit să reactiveze acordul nuclear de la Viena din 2015, abandonat de fostul președinte american Donald Trump. 

Oficialii americani și europeni și-au exprimat îngrijorările în acest caz, după discuțiile de săptămâna trecută cu reprezentanții iranieni, discuții la care au sporit suspiciunile că Iranul vrea doar să câștige timp pentru a-și dezvolta programul nuclear.  

Ambasada Israelului la Washington și misiunea Iranului la Națiunile Unite nu au răspuns imediat solicitărilor presei de a face comentarii, dar ministrul israelian Gantz a declarat următoarele la plecarea în SUA, într-o postare pe Twitter: "Vom discuta posibile moduri de acțiune pentru a asigura stoparea încercării Iranului de a avea arma nucleară și de a-și extinde activitatea în regiune". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.