U.E pregătește sancțiuni împotriva neonaziștilor ruși de la Wagner, mercenarii susținuți și decorați de Putin


U.E pregătește sancțiuni împotriva neonaziștilor ruși de la Wagner, mercenarii susținuți și decorați de Putin

Uniunea Europeană se pregătește să impună sancțiuni împotriva unui grup de mercenari ruși despre care este cunoscuta faptul că activează în țări precum Ucraina, Siria și Libia.

Miniștrii de externe care vor participa la reuniunea blocului comunitar de luni, de la Bruxelles, vor adopta sancțiuni împotriva Grupului Wagner, precum și a opt persoane fizice și trei entități legate de acesta, potrivit unui înalt oficial al UE care a cerut să nu îi fie dezvăluită identitatea

Grupul Wagner, împreună persoanele și entitățile vizate, printre care se numără și fondatorul Dmitry Utkin, fost colonel GRU decorat de președintele Putin pentru activitatea sa, este acuzat de încălcări grave ale drepturilor omului în mai multe țări ale lumii.

De asemenea, miniștrii urmează să discute despre recenta mobilizare a armatei ruse în apropierea Ucrainei, a spus oficialul, printre preocupările exprimate de țările est-europene, la propunerea SUA, fiind ca o delegație de reprezentanți ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord să se întâlnească cu Rusia pentru a discuta problema.

Nazistul Utkin, fondator al Grupului ”Wagner”, decorat de Vladimir Putin pentru curaj și eroism

Wagner este o formațiune paramilitară neoficială, ai cărei mercenari oferă servicii de securitate în mai multe țări din Africa. Potrivit unor rapoarte, aceștia au luat parte și la ostilități în Donbass, Siria, Libia și Sudan. 

Dmitry Utkin este considerat fondatorul grupului de mercenari Wagner, personajul fiind veteran al ambelor războaie cecene și al operațiunilor rusești din Ucraina în 2014. Utkin slujit în GRU până în 2013, după care a comandat o unitate Spetsnaz, obținând gradul de locotenent colonel. În 2013 s-a alăturat grupului Moran Security și în 2014 și-a înființat propria formațiune paramiliară, numind-o după vechiul său indicativ de război, „Wagner”. 

În 2016, Utkin a fost invitat la recepția Eroului Patriei de la Kremlin, unde a fost fotografiat în compania președintelui Vladimir Putin, purtând medaliile cu care a fost decorat. La acest eveniment au participat peste 300 de soldați și civili, care au „demonstrat curaj și eroism deosebit” și cărora li s-a mulțumit personal, pentru serviciul acordat, chiar de Putin. În cadrul recepției, Dmitry Utkin a fost distins, se presupune, pentru serviciile sale din Ucraina, cu Ordinul pentru Curaj.

Înclinațiile ideologice naziste ale lui Utkin și ale multora dintre luptătorii Wagner sunt cunoscute de către cei care urmăresc activitatea mercenarilor ruși pe rețelele de socializare. Dovezi suplimentare ale tendințelor doctrinare ale fostului ofițer GRU au fost oferite publicului după ce, recent, o fotografie, care îl înfățișează pe Utkin afișându-și tatuajele naziste, a apărut pe conturile VK rusești și pe un grup de Telegram afiliat mercenarilor. În fotografie se pot identifica petlițele de guler naziste, cu șuruburi Waffen SS în stânga și rangul militar în dreapta, ambele tatuate deasupra claviculelor lui Utkin. Mai jos pe pieptul fostului ofițer GRU decorat de Putin, se poate vedea, de asemena tatuat, celebrul vultur cu zvastică al Celui de-al treilea Reich.

Pentru a fi înlăturate dubiile cu privire la identitatea personajului din fotografia postată pe rețele, instantaneul a fost comparat cu o mai veche fotografie de pașaport a lui Utkin, folosindu-se software-ul de recunoaștere facială Microsoft Azure. Programul în sine permite analiza comparativă a două fotografii și acordă o evaluare a probabilității ca două figuri, analizate din cadre diferite, să aparțină aceleiași persoane. Un scor peste 0,7 sugerează o probabilitate extrem de ridicată iar, în cazul lui Utkin, scorul acordat de Microsoft Azure a fost 0,71723.

Nazismul și fascismul rămân doar instrumente de propagandă pentru Putin

Finanțarea partidelor de extremă dreapta în Europa și recunoașterea, de către Rusia, a unor grupări paramilitare formate din aderenți ai mișcării naziste, ambele aruncă anatema asupra conducerii unei țări în care milioane de oameni au murit luptând cu naziștii în timpul celui de-al doilea război mondial. Folosit propagandistic și în cazul voluntarilor ruși trimiși în Donbas, împotriva „fasciștilor ucraineni”, sloganul ce amintește, la 76 de ani de la capitularea Germaniei hitleriste, de ”lupta împotriva fascismului”, rămâne doar o sintagmă goală de conținut. Iar în timp ce mercenarii ruși profanează casele și moscheile din zonele de conflict, vopsind pe pereți zvastici, rune SS și alte simboluri cu semnificație nazistă, participând la acțiuni în echipamente marcate în conformitate cu ideologia criminală, Vladimir Putin agită neobosit și demagogic, în ochii întregii lumi, steagul măreței națiuni ruse care s-a jertfit pe altarul luptei împotriva hitlerismului.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.