Blagoslovirea separatismului transnistrean de către ”ai noștri”


Blagoslovirea separatismului transnistrean de către ”ai noștri”

Lipsa unei politici naționale coerente, consecvente și clare favorizează implicarea în procesul de compromitere a statului a unor actori politici interni, susținuți fățiș și nestingherit de către factorul extern rusesc. Oricât de statalist sau proeuropean nu te-ai declara, lozincile politice triumfaliste nu valorează absolut nimic, dacă în prim plan nu este pus interesul național și capacitatea efectivă de a-l promova și proteja. 

Oare încă 30 de ani ar trebui să treacă ca să înțelegem acest adevăr? Când e vorba de integritatea noastră teritorială nu poate fi vorba de ezitare și bâlbâială, în caz contrar rămânem în aceeași situație de captivitate și de subordonare intereselor Federației Ruse.

Cum altfel am putea defini implicarea directă, anticonstituțională și antinațională a lui Igor Dodon/PSRM și a mitropolitului Vladimir Cantarean în susținerea regimului separatist de la Tiraspol? Oare acest stat chiar nu are elementara capacitate să-și apare integritatea teritorială și să-i pedepsească pe cei care atentează deschis la ea, indiferent că este persoană din ierarhia politică sau religioasă? 

Și de această dată factorul politic rusesc ignoră de o manieră sfidătoare existența Republicii Moldova ca entitate juridică internațională (în hotarele internațional recunoscute), tratând-o ca pe o elementară gubernie a Federației Ruse. Tocmai de aceea ambasadorul Moscovei la Chișinău Vasnețov își consacră majoritatea activității sale "diplomatice" în regiunea separatistă transnistreană. Plocoanele politice, dar și cele bisericești în fața separatismului transnistrean (rusesc) trebuiesc combătute atât moral cât și legal, altfel devenim ostaticii propriei noastre politici, fie aceasta chiar și una calmă. 

Oare când vor ajunge și pe aici vremurile bune?

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.