EXCLUSIV Interviu. Dodon, lideri ai PSRM, Șor, Platon, Usatîi și toți penalii Rusiei riscă să rămână fără AVERI. Deputatul Eugeniu Sinchevici: modificarea Constituției va permite confiscarea averilor ilicite. Reformele dorite de PAS


EXCLUSIV Interviu. Dodon, lideri ai PSRM, Șor, Platon, Usatîi și toți penalii Rusiei riscă să rămână fără AVERI. Deputatul Eugeniu Sinchevici: modificarea Constituției va permite confiscarea averilor ilicite. Reformele dorite de PAS

Ales pe lista PAS, cel mai tânăr deputat din Parlamentul de la Chișinău – l-am numit pe Eugeniu Sinchevici (22 ani), student la Științe Politice în Franța – analizează, într-un interviu exclusiv acordat Podul.ro, cele mai importante reforme pe care noua putere de la Chișinău trebuie să le realizeze în cel mai scurt timp.  

Cel mai important deziderat rămâne, desigur, o reformare din temelii a Justiției, obiectiv primordial al guvernării PAS. În acest sens, Eugeniu Sinchevici reiterează faptul că noua putere are toleranță zero față de infractorii și corupții de toate spețele, cu atât mai puțin în ceea ce-i privește pe politicieni: vor fi ridicate imunități parlamentare pentru cazuri de corupție, va fi elaborat un mecanism de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, Constituția urmând a fi modificată pentru a permite confiscarea averilor obținute ilicit.

De asemenea, deputatul analizează principalele probleme care îi fac pe tineri să ia calea străinătății. Podul.ro vă invită să citiți interviul: 

Reporter: Sunteți cel mai tânăr deputat din istoria Republicii Moldova. Ce măsuri credeți că trebuie să ia puterea de la Chișinău pentru a diminua durerosul exod al tinerilor, plecarea lor masivă pe alte meleaguri? Care sunt cele mai importante probleme pe care le întâmpină tinerii din Republica Moldova? 

Eugeniu Sinchevici: Este adevărat că tinerii pleacă. Avem nevoie să modernizăm învățământul pedagogic, să-l facem relevant și interesant pentru tineri, și să readucem profesiei respectul de altă dată. Profesorii trebuie să fie în pas cu tehnologiile moderne și să le utilizeze în procesul de predare în așa fel încât predarea să fie la nivelul individual al fiecărui elev. Din discuțiile cu tinerii, am înțeles că ei pleacă, în principal, din trei motive: 

1. Procesul educațional necalitativ. Majoritatea tinerilor pleacă imediat după absolvirea clasei a XII-a, anume din motiv că perspectivele de a face studii universitare în Republica Moldova nu sunt motivante. Aici aș vrea să mă refer la curriculum-ul predat, care nu este actual cerințelor pieții. 

2. Salariile mici. După studii, când tinerii doresc să își construiască un viitor de perspectivă, unul dintre cei mai importanți factori ce afectează decizia lor de a rămâne acasă sau a pleca peste hotare este venitul lor potențial. Din păcate, venitul mediu în Moldova este cu mult mai mic comparativ cu cel american sau european. 

3. Lipsa de oportunități. Într-un final, înainte de a lua decizia de a pleca, tinerii analizează dacă există perspectivă ca lucrurile să evolueze spre bine în viitorul apropiat. Până acum, niciun guvern nu a abordat problemele tinerilor ca pe o prioritate națională. Aceast lucru descuraja tinerii și fără nicio șansă că lucrurile ar putea avea un curs bun, ei plecau. Acum însă, avem o guvernare pentru care tinerii și problemele acestora sunt o prioritate. Tinerii sunt ascultați și auziți. Contăm pe faptul că nici ei nu vor rămâne indiferenți la ceea ce se face. 

Care sunt primele trei reforme în ordinea importanței pe care trebuie să le realizeze guvernarea de la Chișinău? 

Eugeniu Sinchevici: Reforma justiției este extrem de importantă. Societatea noastră a fost martoră a unei mari nedreptăți. Oamenii harnici ai acestei țări munceau la greu, erau remunerați prost, dar contribuiau la stat prin impozite, în timp ce hoții furau și se imbogățeau. Cei din urmă, din banii agonisiți ilegal, mai cumpărau judecători sau procurori loiali și continuau să fure la nivel și mai înalt. Cetățenii au obosit într-o asemenea paradigmă și prin votul decisiv din 11 iulie ne-au oferit mandatul să curățăm definitiv instituțiile statului, începând cu instituțiie judiciare. Noi vom elabora mecanismul evaluării externe a judecătorilor și procurorilor, vom anula imunitatea parlamentară pentru cazuri de corupție, vom modifica Constituția pentru a permite confiscarea averii obținute ilicit. 

Apoi, o serioasă și eficientă reformă economică reprezintă o necesitate majoră. Cum am menționat și mai sus, veniturile sunt unul dintre principale motive pentru care pleacă tinerii din țară. Ca să creștem aceste venituri, noi trebuie să asigurăm în Moldova un mediu prielnic pentru crearea și dezvoltarea afacerilor. Una din prioritățile principale ale acestui domeniu este eliminarea birocrației inutile, care descurajează antreprenorii să se lanseze în afaceri și care cauzează pierderi enorme financiare și de timp, ce ar putea fi folosite pentru dezvoltarea afacerilor.

Chiar am dat startul progresului în acest domeniu: am votat deja două pachete de legi privind digitalizarea. Primul a modificat peste 30 de legi pentru a permite folosirea semnăturii digitale în loc de cea fizică și a doua a oferit posibilitatea de a obține online 7 tipuri de extrase pentru care antreprenorii stăteau cu săptămânile la cozi. 

Un deziderat esențial este Integrarea Europeană. Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană, noi suntem ferm convinși de acest lucru și suntem determinați să muncim pentru a obține realizarea acestui scop. 

Pe plan intern, trebuie să reformăm instituțiile, să construim un stat de drept și să armonizăm legislația Republicii Moldova cu cea Europeană. 

Pe plan extern, trebuie să convingem statele membre că Moldova este un stat European și că suntem gata să ne asumăm responsabilitățile pe care le implică acest statut. În acest context, România este cel mai important partener al Republicii Moldova și apreciem mult această susținere continuă și consecventă. 

Cât de curate sunt în momentul actual instituțiile R.Moldova? 

Eugeniu Sinchevici: Actuala guvernare a declarat din prima zi că prioritatea zero este curățarea instituțiilor statului de corupți, iar reformele enumerate mai sus sunt pe agenda noastră parlamentară. Progrese în acest sens desigur că deja sunt. Mai exact, au fost schimbate persoanele de la conducerea multor instituții și noii membri, de la nivelele cele mai înalte, încep acum să curețe instituțiile din interior. Procesul e greu și dureros, unele instituții au mii de angajați, respectiv procesul de curățire va mai dura, dar odată curățate, aceste schimbări vor fi ireversibile și sistemul va funcționa ca un organism prielnic pentru desfășurarea reformelor pe care ni le propunem. 

Parlamentul e instituția creditată cu cea mai puțină încredere din partea cetățenilor, Republica Moldova fiind republică parlamentară. Ce credeți că ar trebui să facă parlamentarii pentru a modifica această optică? 

Eugeniu Sinchevici: Pentru a căpăta încrederea cetățenilor în Parlament, este necesar să înțelegem cauzele încrederii scăzute actualmente. De ce totuși Parlamentul se bucură de atât de puțină încredere din partea cetățenilor? Partidele erau mai degrabă business-uri care vindeau locuri pe listă. În general, scopul tuturor partidelor în ultimii 30 ani de independență a fost furtul banului public. Apoi, după ce aceste partide ajungeau în Parlament, coalițiile și înțelegerile se făceau pe sub masă, iar ulterior deputații se vindeau de la un partid la altul ca la un târg. 

Acum Parlamentul este diferit, compoziția este alta. Avem o majoritate pro-europeană și anti-corupție autentică, compusă de oameni cărora le pasă de democrație și de cetățenii noștri. Noi, ca parlamentari, vom livra rezultate, care vor îmbunătăți viața oamenilor și vom comunica cu cetățenii constant pentru a ne asigura că ne mișcăm în direcția corectă.

Care sunt proiecte dumneavoastră de suflet? 

Eugeniu Sinchevici: Câteva dintre proiectele mele de suflet țin preponderent de domeniul educației și tineretului: 

– Îmbunătățirea condițiilor sanitare în școli, în special a celor în zonele rurale;

– Creșterea calității studiilor și anume actualizarea curriculei universitare la cerințele pieței; 

– Digitalizarea sistemului educațional, în așa mod încât el să fie cât mai comod pentru elevi și profesori;

– Împuternicirea studenților și elevilor în organe de autoreprezentare și multe altele ce vizează în special tinerii și educația în Republica Moldova;

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.