Desființarea SIIJ, din nou în centrul atenției. Băcanu, poziție diferită față de colegii de partid Fenechiu și Guran: "Nu putem să punem o cioară vopsită în loc!"


Desființarea SIIJ, din nou în centrul atenției. Băcanu, poziție diferită față de colegii de partid Fenechiu și Guran: "Nu putem să punem o cioară vopsită în loc!"

În timp ce colegii de coaliție de la PSD și UDMR, dar și unii de partid, printre care senatorii Daniel Fenechiu și Virgil Guran, susțin de fațadă desființarea SIIJ, pledând pentru reînființarea ei sub o altă formă, deputatul liberal Cristian Băcanu, de profesie avocat, a declarat luni, 3 ianuarie, în emisiunea Talk News de la Profit TV, că instituția în cauză trebuie să fie desființată într-un mod efectiv. 

"Nu putem să punem o cioară vopsită în loc", a subliniat Băcanu. 

"Nu avem de ales, pentru că riscăm să pierdem foarte mult, dacă nu facem ce ne-am asumat, vom ajunge la procedura de infringement. (..)  Pe de altă parte, sunt nişte sume pe care România trebuie să le încaseze şi la un moment dat, avem acea condiţionare de statul de drept şi dacă nu ne facem temele, vom avea o mare problemă", a avertizat deputatul liberal. 

Băcanu mai a atras atenţia că, "dacă nu rezolvăm SIIJ, nu putem visa la ridicarea MCV-ului".

"Şi fără ridicarea MVC-ului, putem să uităm de Schengen, pentru că acolo avem o decizie politică, chiar dacă tehnic îndeplinim nişte criterii. Politic, nu o să scăpăm de Schengen şi o să stăm la fiecare Crăciun la cozi, la ieşirea din ţară", a conchis Cristian Băcanu. 

Ceea ce trebuie subliniat este faptul că deputatul Cristian Băcanu va avea parte de opoziție pe tema desființării SIIJ chiar din propriul partid. Amintim că senatorul PNL Daniel Fenechiu declara, pe 16 martie 2020, la Digi 24, că susține varianta UDMR prin care ar fi creată un fel de nouă Secție Specială, dar în cadrul Parchetului General.

"Este o propunere care nu este surprinzătoare, poziția mea de avocat este apropiată de propunerea UDMR, desființarea Secției Speciale este o prevedere a foii de parcurs pe care PNL și-a asumat-o. Însă, ulterior desființării, trebuie să stabilești ce faci cu cele câteva mii de dosare care există. În momentul când faci această analiză, n-ai cum să nu-ți amintești de o epocă nu de mult trecută, când, pe rolul unei secții din cadrul DNA, erau câteva mii de dosare, practic aproape toți judecătorii aveau dosare, și ne găseam în situația în care DNA era jucător în procesul pe care-l arbitra în care dădea soluția un judecător și, totodată, era decident în ceea ce privește trimiterea în judecată a unei persoane care avea o plângere sau avea un dosar creat pe autosesizare. Din punctul ăsta de vedere, magistrații judecători sunt nemulțumiți și s-au exprimat în sensul ăsta, într-o majoritate covârșitoare, că, pentru echilibrul justiției și pentru a elimina orice posibilitate de a influența decizia judecătorească, ar fi bine ca DNA să nu poate în același timp să fie și parte într-un dosar pe care-l judecă un judecător și să și aibă și dosarul judecătorului respectiv", a zis Fenechiu. 

Despre propunerea UDMR ca SIIJ să fie mutată în cadrul Parchetului General, Fenechiu a declarat că "ar rezolva problema, pentru că n-ar mai fi acea Secție Specială creată din pixul lui Dragnea, cu anumit tip de numiri, ci ar fi o chestie instituțională, supusă controlului procurorului general și am elimina o serie de discuții și situații ca la Ploiești, Oradea și București". (sursa: dcnews

De asemenea, senatorul PNL Virgil Guran declara, pe 12 iulie 2020, la Digi24, în emisiunea Studio Politic, că desființarea SIIJ nu este o urgență, iar varianta UDMR de a se înființa o nouă SIIJ, dar în cadrul Parchetului General, "are multe elemente logice".

Moderatoare: Cum vor vota senatorii PNL în cazul amendamentului propus de către UDMR? Întrebarea vine în contextul în care de acestă dată blocajul în coaliție apare din disensiunile dintre USRPLUS și UDMR. 

Virgil Guran: Noi o să analizăm care este poziția noastră în momentul în care se ajunge la o înțelegere între UDMR și USR. Din punctul nostru de vedere este clar și am văzut că și UDMR este de acord cu desființarea SIIJ, atâta doar că au venit cu un amendament care sincer să fiu are multe elemente logice în ceea ce prezintă, dar trebuie să analizăm acest lucru împreună. Am auzit că ar periclita activitatea coaliției acest lucru. Nici vorbă. Nu se discută despre ruperea coaliției. E o discuție absolut normală într-o coaliție, fiecare vine cu argumente și se va ajunge la o soluție. Să vă mai spun ceva, nu știu de unde este scoasă că e o urgență foarte mare desființarea SIIJ. Eu cred că urgență foarte mare este ce facem cu economia, cu HoReCa, cu spitalele, cu pandemia. 

Moderatoare: Când spuneți că nu e o urgență foarte mare desființarea SIIJ ar putea apărea reacții potrivit cărora PNL nu își dorește desființarea SIIJ, deși și-a asumat acest lucru în campania electorală, deși în declarațiile publice liderii PNL au spus că așteaptă poziția Comisiei de la Veneția, iar apoi vor trece la fapte. Comisia de la Veneția a recomandat desființarea SIIJ. Deci vă rog să lămuriți acest lucru. Nu vi se pare o prioritate? 

Virgil Guran: Am lămurit-o foarte clar că suntem de acord cu desființarea SIIJ, dar s-a pus problema în media, inclusiv la dvs., că este o urgență de zile. Nu văd de ce e o urgență de zile. Este programul nostru, respectăm ceea ce am trecut, dar în programul nostru sunt multe lucruri care reprezintă priorități zero pentru România. Ne ocupăm de ele, le luăm pe rând, le rezolvăm, deci nu văd de ce atâta agitație. Nu am spus niciodată că nu suntem de acord cu desființarea SIIJ, dar în același timp trebuie văzut acel organism care înlocuiește SIIJ, căci trebuie să garanteze o justiție foarte corectă. (...) Știți cum se pune problema? Domne' se desființează SIIJ. Le dă puterea totală în mâna unor procurori sau se duce către Parchetul General unde nu este așa o tangență totală cu tot ceea ce înseamnă justiție în România. Înțelegeți? Cam așa au pus cei de la UDMR problema. Vă spun ceva, dar aici e părere personală. Eu cred că cei de la UDMR au dreptate aici. Cu alte cuvinte se poate întâmpla ca un judecător care nu dă o sentință exact cum spune procurorul, că așa a gândit procurorul, să fie chemat frumos la DNA și scuturat, pe când la Parchetul General nu are tangență, competență să meargă la orice instanță să vadă care e situația cu anumite spețe. Nu rezolvă PG spețele în toată țara, la orice nivel și așa mai departe, pe când DNA are competență oriunde. S-a vehiculat înainte că unii procurori și din păcate s-a și demonstrat acest lucru pe la Portocală că au existat anumite abuzuri. Ei, cei de la UDMR au ridicat această problemă. PNL, repet, e de acord cu desființarea SIIJ și vom vota fără probleme, dar când se ajunge cu o concluzie la amendamentul ridicat de UDMR care, vă repet, în spiritul democrației și al justiției, are elemente logice. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.