Ministerul de Externe al Israelului, enervat de cererile legale de protecție formulate de creștinii din Ierusalim în urma atacurilor suferite în ultimii ani


Ministerul de Externe al Israelului, enervat de cererile legale de protecție formulate de creștinii din Ierusalim în urma atacurilor suferite în ultimii ani

Pe 13 decembrie, patriarhii și alți lideri ai bisericilor din Ierusalim au făcut un apel către autoritățile israeliene, în care au cerut protecția prin aplicarea legii împotriva grupurilor care atacă repetat, de ani de zile, clerici și comunități creștine din Orașul Sfânt, apel despre care am scris și aici, pe Podul.ro.

MAI MULTE DETALII: Patriarhii și liderii Bisericilor din Ierusalim avertizează că prezența creștinilor în Țara Sfântă este amenințată. Persecuțiile. Apel fără echivoc adresat autorităților israeliene

Insultele și actele de violență fizică împotriva slujitorilor Bisericii, actele de vandalism împotriva locurilor sfinte, precum și încercările de subminare a integrității și particularității culturale a zonei creștine din Ierusalimul Vechi nu erau o noutate la momentul apelului făcut către autorități, știindu-se bine, de mulți ani, despre multe dintre aceste atacuri. Să ne amintim incidentul din noaptea zilei de 2 februarie 2021, când a fost vandalizată și o biserică a Bisericii Ortodoxe Romane din Ierusalim de un bărbat care a încercat să spargă ușa lăcașului sfânt cu un bolovan, apoi a vrut să dea jos emblema Patriarhiei Române, reușind să îndoaie crucea, incident prezentat atât de presa de la noi, cât și de cea internațională. (sursa: AICI)

Într-un articol de zilele trecute, publicat de prestigioasa publicație britanica "Times", Patriarhul ortodox al Ierusalimului, Theophilos al III-lea (foto), a declarat: "Prezența noastră în Ierusalim este amenințată. Bisericile noastre sunt amenințate de grupuri radicale israeliene marginale. În mâinile acestor extremiști sioniști comunitatea creștină din Ierusalim suferă foarte mult. Frații noștri și surorile sunt victimele infracțiunilor motivate de ură. Bisericile noastre sunt în mod regulat profanate și vandalizate. Clerul nostru este supus unor intimidări frecvente".

Un oficial israelian a răspuns imediat declarațiilor făcute de ierarhul ortodox, declarând că realitatea de pe teren pentru creștini este complet diferită de cea descrisă de patriarh, citând în acest sens o declarație a Ministerului de Externe din 22 decembrie care respinge afirmațiile conducătorilor bisericilor din Ierusalim, dar și seria lungă de ani de zile a articolelor scrise despre aceasta situație, cât și Raportul Departamentului de Stat de la Washington, publicat anul trecut, despre libertatea religioasă din întreaga lume, în care se spune că pelerinii și clerul creștin au continuat să raporteze cazuri de hărțuire din partea unor evrei ultra-ortodocși din Ierusalim.  

"Din ziua în care a fost înființat, statul Israel s-a angajat să respecte libertatea de religie și de cult pentru toate religiile, precum și să asigure libertatea de acces la locurile sfinte", se arată în comunicatul Ministerului de Externe israelian. 

"Declarația liderilor Bisericii din Ierusalim este deosebit de enervantă, având în vedere tăcerea lor cu privire la situația multor comunități creștine din Orientul Mijlociu care suferă de discriminare și persecuție", se concluzionează într-un mod complet nefericit și pe lângă subiect în declarația oficială a Externelor Israelului, în care creștinii sunt trimiși la plimbare, în ciuda situației absolut inacceptabile din Ierusalim. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.