Generalul Ben Hodges anunță: ”Rusia a invadat deja Ucraina. Rușii sunt acolo, omorând soldați ucraineni aproape în fiecare săptămână.


Generalul Ben Hodges anunță: ”Rusia a invadat deja Ucraina. Rușii sunt acolo, omorând soldați ucraineni aproape în fiecare săptămână.

Fostul comandant al trupelor SUA din Europa, generalul în rezervă Ben Hodges, atrage atenția, într-un interviu acordat Radio Chișinău, asupra faptului că, dincolo de aspectele propagandistice ale confruntării în spațiul public dintre Rusia și forțele Occidentului, realitatea este una singură: Rusia a făcut deja pasul în Ucraina, în 2014, iar ostașii lui Putin își fac treaba, ”pacificând” Donbasul așa cum știu ei mai bine.

”Cred că este important să înțelegem că Rusia deja a invadat Ucraina în 2014 și rușii sunt încă acolo, omorând soldați ucraineni în Donbass aproape în fiecare săptămână. Rușii au ocupat ilegal și Crimeea. Astfel punctul de pornire ar trebuie să fie: nu dacă Rusia va invada Ucraina, ci dacă Rusia va începe o nouă ofensivă în Ucraina. Cred că este o distincție importantă”, este sublinierea pe care fostul comandant al trupelor SUA din Europa a ținut să o facă, vorbind despre iminența unei invazii rusești în Ucraina.

”Nu este inevitabilă o nouă ofensivă rusă în Ucraina, dar nu aș spune că toate lucrurile sunt aranjate. Dacă Kremlinul decide să facă următorul pas și să înceapă o nouă ofensivă acolo, totul este deja acolo și pot face ofensiva rapid, dar provocarea este mereu să înțelegem intențiile și sincronizarea sau momentul în care s-ar putea produce aceasta. Este Crăciunul ortodox și nu m-aș aștepta la acțiuni acolo. Apoi se apropie Jocurile Olimpice din China și astfel, dacă președintele Putin ar decide să facă ceva în Ucraina, ar distrage prea mult atenția de la Jocurile Olimpice ale lui Xi Jinping. Acești factori, cât și condițiile meteo vor influența momentul unei potențiale invazii”, a declarat Ben Hodges.

În privința adevăratele intenții ale Rusiei în contextul unei posibile ofensive în Ucraina, fostul șef al trupelor americane în Europa este de părere că accesul maritim direct, controlul libertăților cetățenești și campania de imagine la nivel mondial reprezintă trei dintre motivațiile strategice ale Rusiei.

”Probabil sunt trei niveluri diferite de intenție. Intențiile imediate sunt acelea de a prezenta Ucraina în fața Vestului ca un stat eșuat, un stat care nu se poate integra în UE sau NATO, ale cărui domenii de business și social nu se vor putea integra în Vest cu adevărat. De aici vin și presiunile asupra guvernării lui Zelenski, dezinformarea constantă, exploatarea constantă a problemelor interne din Ucraina, perturbarea economiei Ucrainei în Marea Azov prin îngreunarea circulației navelor prin strâmtoarea Kerci, Mariupol și Berdeansk – toate aceste acțiuni sunt întreprinse de Rusia pentru a se asigura că Ucraina va eșua. Următoarea intenție este una strategică: Kremlinul vrea să se asigure că are acces nelimitat către Marea Neagră, și respectiv către Marea Mediterană și către Oceanul Atlantic. E vorba de un obiectiv geografic pentru Kremlin (...) În al treilea rând, cred că aceste acțiuni ale Rusiei sunt parte a unui obiectiv mai mare: Kremlinul vrea să se asigure că nimeni la periferiile sale nu va deveni o societate prosperă și democratică. Din acest motiv, Rusia a sprijinit înăbușirea protestelor în Belarus, a trimis trupe în Kazahstan și în mod sigur, Kremlinul nu vrea să vadă Ucraina sau Republica Moldova devenind societăți prospere și libere, pentru că aceste lucruri îi vor influența pe cetățenii ruși (...) Rusia se teme că proprii săi oameni vor vedea cât de bună este viața într-o societate liberă și plină de oportunități”, a declarat fostul comandant al trupelor SUA din Europa, generalul în rezervă Ben Hodges.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.