Cazanciuc, supărat pe modul în care DNA a acționat contra lui Vanghelie, fost coleg de partid al cărui nume s-a făcut că l-a uitat într-o emisiune: "Nu știu cum îl cheamă, dar n-are nicio importanță. Sper să nu fie o încercare de PR"


Cazanciuc, supărat pe modul în care DNA a acționat contra lui Vanghelie, fost coleg de partid al cărui nume s-a făcut că l-a uitat într-o emisiune: "Nu știu cum îl cheamă, dar n-are nicio importanță. Sper să nu fie o încercare de PR"

În contextul în care fostul edil pesedist, Marian Vanghelie, a fost audiat joi, 13 ianuarie, la DNA, senatorul PSD Robert Cazanciuc, unul dintre numele ce ar putea fi susținute în 2022 de USL pentru funcția de judecător al CCR, s-a declarat nemulțumit, în emisiunea Studio Politic de la Digi24, legat de modul în care procurorii în cauză au abordat lupta anticorupție, reclamând că se face din nou telejustiție, un semnal în acest sens fiind reprezentat de faptul că presa era prezentă la fața locului, jurnaliștii părând a avea informații din interiorul instituției privind persoana ce urmează a fi audiată. De asemenea, Cazanciuc s-a făcut la un moment dat că a uitat cum îl cheamă pe fostul său coleg de partid care a ocupat funcția de primar al Sectorului 5 și care a fost reținut astăzi pentru 24 de ore la solicitarea procurorilor DNA: "Nu știu cum îl cheamă, că e fost primar, a fost sau n-a fost într-un partid, n-are nicio importanță", a zis Cazanciuc. 

CITIȚI ȘI: Fraților Vanghelie li se duc bagajele la sediul DNA. Fostul edil al Sectorului 5 și alți 18 urmăriți penal, arestați pentru 24 de ore

Văzându-l îngrijorat privitor la modul în care se desfășoară lupta anticorupție, deputata USR Oana Țoiu, prezentă în emisiune, i-a amintit senatorului PSD că al său partid mimează interesul pentru combaterea corupției și consolidarea statului de drept, întrucât, de pildă, a fost diminuat bugetul DNA pe anul 2022 în comparație cu anul 2021. 

Moderatoare: Cum vedeți imaginea aceasta cu Marian Vanghelie, fost social-democrat care ajunge la DNA?  

Cazanciuc: Eu am tot trecut în ultimul timp pe Știrbei și nu am văzut pe nimeni la DNA, n-am văzut presă în față. Sunt, să zicem, plăcut surprins că presa are în continuare surse și este prezentă când vine cineva, nu știu cum îl cheamă (îl ajutăm noi pe Cazanciuc - e vorba despre Vanghelie, fostul lui coleg de partid - n.red.), că e fost primar, a fost sau n-a fost într-un partid, n-are nicio importanță. Dar văd în schimb presa prezentă când cineva e audiat. N-aș spune că este neapărat un semnal bun. Dacă DNA vrea să informeze, trebuie să informeze în mod corect pe toată lumea, în mod public, fără să afecteze o anchetă. Dacă începem acum să vedem din nou foarte multă lume prezentă în fața ușilor de la DNA, nu aș spune că este un semnal pentru o luptă împotriva unor infractori, ci mai degrabă o încercare de PR. Sper să nu fie o încercare de PR, ci doar o scăpare, iar DNA să informeze corect pe toată lumea în același timp, nu cu anumite parti-pris-uri. Sunt surprins să văd că toată lumea este în fața DNA.  

Moderatoare: E o veche critică pe care o aduceți DNA.

Cazanciuc: Nu e o veche critică, ci e legea. Dacă ne batem pentru un stat de drept, înseamnă să respectăm legea. Să nu respectăm legea doar când ne convine, ci întotdeauna.  

Oana Țoiu: Așa tare s-au bătut PNL și PSD pentru statul de drept că au tăiat anul acesta din bugetul DNA-ului și DIICOT-ului, deci aș fi mai prudentă în declarațiile privind lupta pentru statul de drept.  

Cazanciuc: S-au plâns cei de la DNA și DIICOT că au buget mai mic?  

Oana Țoiu: Am votat bugetul, iar eu cânt votez citesc.  

Cazanciuc: Eu am fost la dezbaterile pe buget și nu am auzit să se plângă cineva că bugetul este...

Oana Țoiu: Dar aveați fișierele acelea pe care le puteați citi, fiind și un excel comparativ privind bugetul pe 2021 și 2022. Bugetul este mai mic în 2022 atât la DNA, cât și la DIICOT față de 2021. Când discursul partidelor este pentru statul de drept, asta ar trebui să însemne și capacitarea instituțiilor care merg în această direcție. Nu putem să avem un discurs la TV, iar în practica de alocare bugetară să mergem în direcția opusă. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.