Ucraina a anihilat o grupare rusă care urma să lovească din interior. Grupul primise ordin, de la Moscova, să comită atacuri asupra infrastructurii, în scopul „destabilizării” ţării


Ucraina a anihilat o grupare rusă care urma să lovească din interior. Grupul primise ordin, de la Moscova, să comită atacuri asupra infrastructurii, în scopul „destabilizării” ţării

Ucraina a anunţat destructurarea unui grup armat care ar fi acţionat, sub coordonarea și comanda Moscovei, la Harkov, al doilea oraș din Ucraina, situat aproape de granița cu Rusia, și la Jitomir, aflat în centrul Ucrainei. Potrivit unui comunicat al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), grupul primise ordin să comită atacuri în scopul „destabilizării” ţării, în contextul crizei militare de la graniță.

Organizatorii bandei pregăteau o serie de atacuri armate împotriva infrastructurilor”, precizează SBU, afirmând că grupul „era coordonat” de „serviciile speciale ruse”.

Cei doi organizatori, între care un rus, au fost arestaţi, a mai precizat SBU, ai cărui agenţi au confiscat „un dispozitiv exploziv, arme de calibru mic şi muniţie”, transmite Agerpres.

Suspecții erau foşti militari din trupele speciale, care participaseră la lupte, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul forţelor de ordine ucrainene. Sub pretextul căutării de personal pentru o firmă de pază şi protecţie, ei „începuseră să recruteze” personal „în principal” ruşi, care au comis crime violente.

Aceştia acţionau la Harkov, aflat la 40 de kilometri de frontiera rusă în estul ţării, şi la Jitomir, situat în centrul Ucrainei, la mai puţin de 150 kilometri de Kiev.

James Heappey, ministrul britanic Forțelor Armate din cadrul Ministerului Apărării, a avertizat marți că forțele ruse sunt deja în Ucraina și a transmis că guvernul britanic va denunța planurile Rusiei.

„Un număr semnificativ de indivizi care ar fi asociați cu forțele ruse pentru operațiuni militare avansate sunt deja în țară, înaintea unei posibile invazii”, a declarat James Heapey, potrivit Digi24.ro

Harkov este un important centru industrial din estul Ucrainei, găzduind mai multe fabrici de tancuri, avioane și tractoare. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spunea recent că orașul poate deveni o țintă a atacului din partea Rusiei. Primarul Harkovului, Igor Terehov, a declarat că oraşul de 1,4 milioane va fi „calm şi strâns la un loc” şi că nu va permite nimănui să-l captureze. Intervievaţi recent, unii locuitori au spus că vor rămâne şi vor lupta, alţii s-ar putea muta.

Rusia nu a creat până în prezent din forţele comasate la frontieră vreun grup de atac, care să indice iminenţa unei ofensive în Ucraina, a declarat marţi ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov, citat de agenţia de presă oficială ucraineană Ukrinform, pe fondul temerilor privind o posibilă invazie rusă în Ucraina.

Ucrainenii nu trebuie „să-şi facă valizele în grabă", a afirmat ministrul ucrainean într-o conferinţă de presă la Kiev, care a lansat un apel la calm concetăţenilor săi pe care i-a îndemnat să-şi păstreze luciditatea şi să nu intre în panică.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.