Polonia, dispusă să ofere armament Ucrainei pe fondul conflictului cu Rusia. Un sondaj relevă că polonezii susțin într-o proporție considerabilă varianta ca ucrainenii să beneficieze de sprijinul Varșoviei


Polonia, dispusă să ofere armament Ucrainei pe fondul conflictului cu Rusia. Un sondaj relevă că polonezii susțin într-o proporție considerabilă varianta ca ucrainenii să beneficieze de sprijinul Varșoviei

O serie de oficiali polonezi, printre care și președintele Andrzej Duda, s-au angajat în a furniza Ucrainei armament și muniție pe fondul escaladării îngrijorării în rândul ucrainenilor că Rusia va declanșa o invazie. Anunțul a fost făcut de Ambasadorul Ucrainei la Varșovia, acesta adăugând că discuțiile bilaterale se poartă acum în legătură cu tipul de armament de care au nevoie ucrainenii, respectiv privind momentul în care va fi livrat.  

"O astfel de declarație a fost făcută la nivelul Administrației Prezidențiale, al șefului Departamentului de Securitate Națională și al Ministerului Apărării", a zis ambasadorul Andrii Deshchytsia într-un interviu acordat marți pentru RMF FM.

"Vrem să evităm o confruntare militară, motiv pentru care negociem cu partenerii noștri", a mai spus Andrii Deshchytsia, adăugând că Ucraina este "pregătită pentru orice scenariu".  

Într-un interviu acordat luni, șeful Departamentului de Securitate Națională, Pawel Soloch, a dezvăluit că Polonia "analizează și poartă discuții" privind furnizarea de armament către Ucraina.  

Pe parcursul declarațiilor făcute marți, Deshchytsia a confirmat că subiectul a fost discutat săptămâna trecută, în Polonia, de președinții celor 2 țări, Andrzej Duda și Volodymyr Zelensky.

Mai multe state, printre care UK, SUA și țările baltice, au trimis deja echipamente militare către Ucraina pe fondul escaladării conflictului cu Rusia, care a comasat peste 100 de mii de soldați la granița ucraineană.  

La începutul săptămânii, președintele Duda a anunțat că vineri, 28 ianuarie, se va desfășura o ședință alături de Consiliul de Securitate Națională pentru a discuta despre întreaga situație.  

Un sondaj publicat săptămâna aceasta a devoalat faptul că 66% dintre polonezi consideră că Polonia ar trebui să sprijine Ucraina în eventualitatea unei invazii rusești. Doar 27% dintre cetățeni s-au poziționat împotriva unui astfel de demers, iar 7% nu și-au exprimat o opinie privind subiectul în cauză.  

41% dintre respondenți au susținut varianta furnizării de armament către Ucraina, 42% au considerat că sprijinul trebuie să se manifeste pe cale diplomatică, 39% au optat pentru sprijin economic și doar 14.7% au găsit de cuviință că este oportun ca Polonia să trimită în Ucraina inclusiv trupe. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.