Cristina Prună pune punctul pe i: "Liberalizarea a crescut prețurile la energie", cel mai tare fake news rostogolit în ultimele săptămâni de toate trompetele!


Cristina Prună pune punctul pe i: "Liberalizarea a crescut prețurile la energie", cel mai tare fake news rostogolit în ultimele săptămâni de toate trompetele!

Deputata USR Cristina Prună a declarat vineri, 28 ianuarie, că afirmația potrivit căreia din pricina liberalizării au crescut prețurile la energie nu reprezintă altceva decât o dezinformare. În acest sens, Cristina Prună a atras atenția că procesul de liberalizare a pieței a început în 2013, iar prețurile nu au crescut, momentul de cotitură care a determinat explozia facturilor fiind reprezentat de adoptarea de către regimul PSDragnea a măsurii plafonării prin toxica OUG 114, decizie care ne-a transformat în importatori de energie și a distrus orice perspectivă de investiții. "Deci noi acum avem o piață reglementată, iar unii au tupeul să spună că din cauza liberalizării au crescut prețurile", a mai subliniat deputata USR. 

Redăm comunicatul integral: 

"Haideți să lămurim și cel mai tare fake news rostogolit în ultimele săptămâni de toate trompetele și pe toate vocile: “liberalizarea a crescut prețurile la energie”.

În primul rând, trebuie să facem un mic istoric al acestei liberalizări. Piața de energie electrică nu s-a liberalizat din senin la 1 ianuarie 2021. Anul 2013 a fost de fapt startul liberalizării pieței de energie pentru consumatorii casnici. Din acel moment a fost stabilit un calendar pentru eliminarea treptată a tarifelor reglementate pentru energia consumată de populație. Acest calendar a presupus ca un anumit procent din energia necesară acoperirii necesarului consumatorilor casnici să fie achiziționat din piața liberă, de pe platformele de tranzacționare ale bursei (OPCOM).

Conform calendarului, începând cu 1 ianuarie 2018, energia electrică furnizată populației a fost achiziționată integral din piața liberă. Cine a fost la guvernare când s-au luat aceste decizii? PSD. Nu trebuie să mă credeți pe mine. Știrea este chiar AICI

După ce liberalizarea a fost finalizată și nu existau crize energetice la nivel mondial sau facturi explodate, liderul maxim al PSD de la acea vreme, Liviu Dragnea, a decis să reglementeze din nou piața prin PLAFONAREA PREȚURILOR. Asta a dus la o lipsă totală de investiții în sectorul energetic și ne-a transformat în importatori de energie. Din nou nu trebuie să mă credeți pe mine. Articolul este AICI

Pentru recapitulare, am avut liberalizarea și prețurile nu au crescut, am reglementat din nou și am devenit importatori de energie începând cu anul 2019.

Acum să revenim la “lupta” PNL și PSD pentru liberalizare sau reglementare. Praf în ochii românilor care plătesc facturi uriașe. În primul rând, piața nu mai este liberă din moment ce începând cu 01 noiembrie 2021 au PLAFONAT PREȚURILE cum a făcut Dragnea în 2018. Deci noi acum avem o piață reglementată, iar unii au tupeul să spună că din cauza liberalizării au crescut prețurile.

De ce tot continuă să crească prețurile deși le-au plafonat? Pentru că nu pot să plafoneze energia și gazul rusesc luate din import. Si nici propria ticăloșie. Ce fac în schimb prin toate deciziile acestea luate pe repede înainte? Distrug de fapt orice perspectivă de investiții și speranța că ne vom reduce dependența de importuri. Așadar, dacă nu mai producem cum să avem energie la prețuri corecte?

Am mai spus-o și în trecut, soluții bune existau cu duiumul: reduceri de taxe în facturi, ajutoare directe pentru cei care nu pot plăti facturile la energie etc.

În final, statul face un singur lucru: ne ia banii din portofele și ne spune o poveste frumoasă. Dar vorba aceea, <<mâna întinsă care nu spune o poveste nu primește pomană>>".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.