EXCLUSIV! Guvernul pro-european al Republicii Moldova finanțează televiziunea dictatorilor Putin, Lukașenko și Tokayev! Milioane pentru rețeaua Kremlinului!


EXCLUSIV! Guvernul pro-european al Republicii Moldova finanțează televiziunea dictatorilor Putin, Lukașenko și Tokayev! Milioane pentru rețeaua Kremlinului!

În urma angajamentelor sale la diversele structuri internaționale, Guvernul Republicii Modova urmează să achite în acest an contribuții de 62,4 milioane lei, cu 3,4 milioane mai mult decât în 2021, cu titlul de cote de membru și de datorii ale țării față de cele 69 de organizații internaționale și regionale din care face parte. 

Defalcată, suma totală va fi alocată după cum urmează: 50,7 milioane lei pentru instituțiile internaționale din care Moldova face parte, 6 milioane pentru structurile internaționale parlamentare și nu mai puțin de 5,6 milioane lei pentru obligațiile aferente calității de membru a diverselor organizații CSI (Comunitatea Statelor Independente) la care a aderat.

În mod ciudat, în timp ce presa independentă din Moldova, căreia Maia Sandu și partidul de guvernământ îi datorează succesul electoral și posibilitatea integrării europene a Republicii, face față tot mai greu dificultăților prezentului, Guvernul pro european al Nataliei Gavrilița va continua să își achite și în acest an și contribuția de peste 3,4 milioane lei pentru Reprezentanța din Republica Moldova a Teleradiocompaniei Interstatale ,,MIR”. 

Episodul seamănă izbitor cu cazul similar din România, acolo unde Partidul Național Liberal plătește servicii de propagandă de 100.000 de euro/lună unui om de afaceri care distribuie masiv pe Facebook mesaje anti-Klaus Iohannis, anti-vaccin, anti-UE și teorii conspiraționiste.

Milioane de lei din bugetul de stat al Moldovei pentru dezinformările Rusiei și pentru propaganda lui Tokayev și Lukașenko

În Republica Moldova, cele 3,4 milioane de lei din bugetul de stat vor fi plătite unei rețele de televiziuni interstatale care difuzează în mod oficial viziunile pro-moscovite asupra evenimentelor pe care le tratează, trecând conținutul editorial prin lentila Krmelinului și alocând, de asemenea, spații largi discursurilor conducătorilor țărilor membre ale CSI. 

Așa se face că, anul trecut de pildă, 3.484.000 de lei moldovenești alocați de Chișănău, prin HG 983 din 22.12.2020, au ajuns să finanțeze o rețea TV – MIR - care a ”excelat” difuzând mesajele anti-europene și pline de falsuri propagandistice ale dictatorului din Belarus, Aexandr Lukașenko, sau dezinformările și comunicatele cu caracter de-a dreptul criminal ale președintelui Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev.

Mai mult decât atât, Compania interstatală de televiziune și radio Mir, care este finanțată de guvernanții pro-europenil de la Chișinău cu banii cetățenilor din Republica Moldova, este condusă, din postura de președinte, de către Radik Batyrshin, personaj decorat (foto sus) de Vladimir Putin, în 2019, cu Ordinul Alexandru Nevski, în cadrul unei ceremonii de prezentare a decorațiilor de stat la Kremlin, în timp ce funcția de Președinte al Consiliului de Administație este deținută de nimeni altul decât Dmitry Peskov, secretarul de presă al președintelui Rusiei, Vladimir Putin, omul care, în timpul protestelor de la Moscova, din perioada 2011 – 2013, opina că „protestatarilor care au rănit polițiști ar trebui să li se întindă ficatul pe asfalt”. 

Gavrilița plătește salariul de director ”Mir” al unui jurnalist afiliat Partidului Socialiștilor și lui Igor Dodon.

Rețeaua ”Mir” (în rusă: Мир), cunoscută oficial sub numele de Compania Internațională de Televiziune și Radio „Mir”, este un emițător multinațional de televiziune de stat, care difuzează programe din Rusia și țările care au aderat la Comunitatea State independente.

Decizia de a înființa o companie internațională de radiodifuziune a fost semnată la 20 martie 1992, la Kiev, de președinții Boris Elțin, Stanislav Șușkevici, Leonid Kravciuk, Nursultan Nazarbayev, Askar Akaev, Rahmon Nabiyev, Levon Ter-Petrosyan și Mircea Snegur. Ideea a aparținut fostului președinte al Kazahstanului, Nazarbayev. Cofondatorii companiei de televiziune și radio au fost zece țări din fostele state memebre ale URSS, respectiv Rusia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Uzbekistan, Azerbaidjan, Armenia, Georgia și Moldova.

În Moldova, Rețeaua ”Mir” este condusă de un jurnalist, Stanislav Vijga, care în propriul CV, pe site-ul oficial al instituției media, se prezintă ca fiind vorbitor al limbilor rusă și ”moldovenească” (foto).

Administrator al postului de televiziune Accent TV, Vijga, un apropiat al socialiștilor, a fost uns director al reprezentanței din Republica Moldova a Companiei interstatale de radio și TV MIR în decembrie 2019, după demisia lui Valeriu Reniță, fost membru al Partidului Comuniștilor și purtător de cuvânt al lui Voronin.

Potrivit raportului de monitorizare a mass-media în campania electorală pentru alegerile parlamentare 2019, realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent și Asociația Presei Independente, postul TV al lui Stanislav Vijga, actualul șef al MIR Moldova, a favorizat PSRM și pe președintele Igor Dodon.

”Materialele despre șeful statului (n.r. – Igor Dodon la acea vreme) și reprezentanții Președinției au ocupat spațiu semnificativ în buletinele de știri și emisiuni, constituind 80-96% din materialele despre Guvern, Parlament și Președinție. Tonalitatea reflectării a fost mai mult pozitivă pentru PSRM (56-72%) și pentru președintele Dodon (56-57%)”, se arată în raportului de monitorizare a mass-media citat, cu mențiunea că televiziunea lui Vijga a manifestat celași comportament și în campania electorală pentru alegeri generale locale din toamna lui 2019, când Accent TV a favorizat candidatul PSRM în municipiul Chișinău.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.