Controversatul Sorin Grindeanu propune o reorganizare a la PSD: angajează la Transporturi și mai mulți bugetari! 73 de noi posturi ar urma să fie înființate în cadrul ministerului condus de fostul premier OUG 13


Controversatul Sorin Grindeanu propune o reorganizare a la PSD: angajează la Transporturi și mai mulți bugetari! 73 de noi posturi ar urma să fie înființate în cadrul ministerului condus de fostul premier OUG 13

Ministerul Transporturilor, în fruntea căruia se află controversatul Sorin Grindeanu, fostul premier OUG 13 instalat de Liviu Dragnea la Palatul Victoria, ar urma să aibă 587 de posturi și 7 secretari de stat, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern aflat în dezbatere publică. Creșterea este semnificativă față de actuala schemă de personal care prevede 514 posturi și 6 secretari de stat. Practic, ar urma să fie înființate cel puțin 73 de noi posturi în cadrul ministerului gestionat de Grindeanu. 

De asemenea, va crește de la 312 la 336 și numărul angajaților la Aeroclubul României – instituție în subordinea ministerului Transporturilor.

Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru completarea și modificarea Hotărârii Guvernului nr. 370/2021 privind organizarea și funcționarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii este supus dezbaterii publice, iar propunerile sau observațiile se pot face până pe 11 februarie. Proiectul poate fi consultat AICI.

În perioada negocierilor PNL – PSD pentru formarea prezentei coaliții de guvernare s-a vorbit și s-a promis adesea că aparatul bugetar va deveni mai suplu și deci mai puțin costisitor pentru stat, lucru care pare astăzi doar o altă minciună sfruntată dacă avem în vedere că numai la ministerul nou înființat al Gabrielei Firea (ministerul Familiei) ar urma să fie angajați aproximativ 298 de funcționari, dar și trei secretar de stat, un secretar general și doi adjuncți. 

Întrebat despre posibile concedieri în sectorul public, Florin Cîțu, liderul PNL, spunea, în noiembrie 2021, a spus că în PNRR este prevăzută și „eficientizarea aparatului public”.

„Aparatul bugetar este supradimensionat, salariile sunt mult prea mari, serviciile pe care le primim de la stat nu sunt eficiente. Vreau performanță de la angajații din sectorul public, să fie bine plătiți iar cei care sunt pe pile și prietenii să nu mai fie acolo”, spunea Cîțu.

Ministerul de Finanțe a transmis în septembrie 2021 că aparatul bugetar este compus din  1.233.386 de oameni angajați la stat. Este cu 60% mai mare față de 1989.

Ministerul Educației este pe primul loc. Are 273.076 de angajați, în timp ce Ministerul Afacerilor Interne plătește 120.798 de oameni. La Ministerul Apărării Naționale sunt 75.083 de salariați și la Ministerul Sănătății doar 18.234 de persoane.

De asemenea, un studiu realizat anul trecut arăta că, în România, unul din patru angajați lucrează la stat cu un salariu mult mai mare decât la privat.

SURSA FOTO: G4media.ro

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.