Conflictul ruso-ucrainean amplifică disputa dintre principalele partide poloneze. Premierul Poloniei: "Tusk se uită la pistolul îndreptat de Putin și pretinde că e un pistol cu apă"


Conflictul ruso-ucrainean amplifică disputa dintre principalele partide poloneze. Premierul Poloniei: "Tusk se uită la pistolul îndreptat de Putin și pretinde că e un pistol cu apă"

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat într-un interviu că Partidul Popular European, condus de liderul opoziției poloneze Donald Tusk, trebuie să-și asume o parte din vina pentru existența actualelor tensiuni dintre Rusia și Ucraina.  

"Platforma Civică (partidul polonez condus de Donald Tusk - n.red.) nu a întreprins vreo acțiune concretă pentru a schimba poziția Partidului Popular European cu privire la conducta de gaz Nord Stream 2", a zis Morawiecki.  

Controversatul proiect Nord Stream 2 este conceput pentru a livra gaze rusești direct în Germania prin Marea Baltică, ocolind Ucraina și Polonia. Potrivit contestatarilor, proiectul în cauză subminează securitatea energetică a Europei de Est și reprezintă un instrument geopolitic prin care Kremlinul va șantaja alte state.  

"Donald Tusk este liderul PPE, printre membrii figurând și liderii formațiunii politice germane CDU, care pentru mulți ani au fost la guvernare în Germania. Însă, Donald Tusk nu a încercat niciodată să-i convingă pe germani să se retragă din proiectul Nord Stream 2 și din politica pro-Putin", a subliniat Morawiecki.  

"Nu este nicio exagerare când spun că ceea ce se întâmplă astăzi la est de granița noastră este, printre altele, un efect al acțiunilor Platformei Civice sau mai bine spus al lipsei de acțiuni în ceea ce privește influențarea colegilor din PPE în a-și schimba politica", a completat Morawiecki.  

"Tusk se uită la pistolul îndreptat de Putin către capetele Ucrainei, Poloniei și ale altor state și pretinde că e un pistol cu apă, probabil pentru că îi este frică de reacția colegilor de partid din Germania. Însă, propaganda lui nu va fi eficientă. Oamenii își amintesc cine l-a îmbrățișat pe Putin", a conchis Morawiecki. (sursa: AICI)

Nu în cele din urmă, Mateusz Morawiecki i-a cerut lui Donald Tusk să-și dea demisia din funcția de președinte al Partidului Popular European. 

Reacția premierului Poloniei a venit în contextul în care Donald Tusk i-a cerut să nu participe la o întrunire la Madrid cu liderii mai multor partide europene conservatoare. Tusk a catalogat acea întâlnire drept "anti-ucraineană". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.