AUR, pe culmile intoxicării. Factual: "George Simion încearcă să pună liberalizarea pieței de energie pe seama unei formațiuni politice care nici măcar nu exista acum 20 de ani"


AUR, pe culmile intoxicării. Factual: "George Simion încearcă să pună liberalizarea pieței de energie pe seama unei formațiuni politice care nici măcar nu exista acum 20 de ani"

Publicația Factual atrage atenția că președintele AUR, George Simion, încearcă să pună liberalizarea pieței de energie pe seama unei formațiuni politice care nici măcar nu exista acum 20 de ani când această decizie s-a luat în negocierile cu Uniunea Europeană. 

În contextul scandalului privind explozia facturilor la energie, președintele AUR, George Simion, a reproșat USR că a fost partidul care a decis liberalizarea pieței la energie: "Cât despre facturile la energie: ei au decis asta(liberalizarea). Ei=USR", a scris Simion într-un comentariu pe Facebook. (puteți accesa postarea AICI)

Însă, publicația Factual a demonstrat faptic că afirmația lui George Simion nu e nimic altceva decât o intoxicare. Concret, liberalizarea pieței de energie a fost o decizie negociată în urmă cu mai bine de 20 de ani, cu Uniunea Europeană. Etapa finală ar fi trebuit să se încheie în 2018, însă a fost prelungită, prin reglementări guvernamentale. Niciuna dintre acestea nu a fost semnată de vreun ministru USR. 

România s-a angajat, prin reglementări interne, să liberalizeze piața de energie, ca o condiție a aderării la Uniunea Europeană. Hotărârea privind aprobarea Strategiei naționale de dezvoltare energetică a României pe termen mediu – 2001-2004, semnată de prim-ministrul de atunci, Adrian Năstase, a apărut în anul 2001. Capitolul 14 al negocierilor, închis în anul 2004, tot în mandatul de prim-ministru al lui Adrian Năstase, prevedea liberalizarea pieței energetice din România. Ulterior, tratatul de aderare a fost semnat în 2005.

În mandatul lui Emil Boc, România și UE au ajuns la un acord final privind piața de energie și au semnat memorandumuri de înțelegere (în 2011 și suplimentar în 2012). Astfel, calendarul liberalizării prețurilor a fost aprobat, prin lege, în anul 2012, sub semnătura președinților de atunci ai celor două camere ale Parlamentului, ne referim la Roberta Anastase și Vasile Blaga. (citiți AICI articolul integral, care prezintă restul etapelor liberalizării pieței de energie) 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.