Reîncepe războiul în PMP. Cristian Diaconescu: "S-au operat modificări pentru ca acest partid să devină un adăpost pentru penali!". Eugen Tomac: "Refuzați consecvent să participați la dezbaterea noastră internă"


Reîncepe războiul în PMP. Cristian Diaconescu: "S-au operat modificări pentru ca acest partid să devină un adăpost pentru penali!". Eugen Tomac: "Refuzați consecvent să participați la dezbaterea noastră internă"

A reînceput războiul în PMP, la mai puțin de 2 săptămâni de la mesajele împăciuitoare pe care președintele partidului, Cristian Diaconescu, și europarlamentarul Eugen Tomac și le transmiteau reciproc pe Facebook. Concret, Cristian Diaconescu a transmis astăzi că tabăra lui Eugen Tomac a operat într-o "ședință paralelă" o modificare la statutul PMP potrivit căreia condamnații penal în primă instanță nu mai pot fi suspendați din partid, indiferent de faptele lor. 

CITIȚI ȘI: Se liniștesc apele în PMP. Cristian Diaconescu: "Mă bucură foarte mult mesajul de normalitate dat de către Eugen Tomac"

"Balamucul generat în interiorul PMP de cei care au pus gând rău acestui partid - construit cu truda depusă de miile de membri care au îndrăznit să creadă şi să spere la un partid conservator creştin democrat, un partid care apără valorile democratice şi statul de drept - cu scopul de a-l transforma într-o simplă jucărie foarte utilă pentru tranzacţionat funcţii, privilegii şi avantaje, a continuat aseară cu un nou episod.  

De data aceasta un episod care s-a transformat într-un atac evident la statutul PMP şi la valorile pe care acest partid şi-a asumat încă de la înfiinţare că le va respecta şi le va apăra în societate.  

În cadrul unei şedinţe paralele a Colegiului Naţional, au fost operate o serie de modificări la Statutul Partidului Mişcarea Populară, pentru ca acest partid să devină un adăpost pentru penali şi pentru toţi cei care sunt suspectaţi de fapte penale.  

Astfel, până la ședința de ieri, Statutul PMP prevedea la Capitolul II – CALITATEA DE MEMBRU AL PARTIDULUI MIȘCAREA POPULARĂ, litera F - Suspendarea din calitatea de membru, art. 24:

– Suspendarea din calitatea de membru al partidului se poate face numai în următoarele situaţii:  

alin. (a) – există o hotărâre judecătorească NEDEFINITIVĂ de condamnare a membrului pentru fapte de corupție sau asimilate acestora.  

Acesta prevedere a fost eliminată din statut şi înlocuită cu „o hotărâre judecătorească DEFINITIVĂ”.  

În concluzie, penalii condamnați printr-o hotărâre judecătorească NEDEFINITIVĂ, nu mai pot fi suspendați din partid, indiferent de natura faptelor lor.

În acest context, în calitate de preşedinte al PMP solicit demisia tuturor celor care au aruncat la coşul de gunoi loialitatea faţă de integritatea acestui partid şi faţă de statul de drept şi au votat pentru transformarea PMP într-un partid al penalilor şi al celor suspecţi de fapte de corupţie.  

De asemenea, îi solicit public europarlamentarului Eugen Tomac ca în cel mai scurt timp posibil să explice românilor care l-au votat, membrilor partidului PMP dar și partenerilor europeni din Partidul Popular European (PPE) derapajul odios pe care PMP, prin această modificare abominabilă a Statutului, l-a făcut de la normele statului de drept pe care s-a angajat că le susţină şi să le respecte", a scris Cristian Diaconescu pe Facebook. 

Ca reacție, Eugen Tomac a precizat că nu a formulat vreo propunere referitoare la modificarea statutului PMP. Pe de altă parte, eurodeputatul a anunțat că le va solicita colegilor din PMP să convoace o nouă ședință, pentru a fi anulată modificarea la statut semnalată de Cristian Diaconescu. De asemenea, Tomac i-a reproșat lui Cristian Diaconescu că refuză să participe la ședințele PMP. 

"După noile atacuri lansate în spaţiul public, îi răspund domnului Președinte Diaconescu cu realism și responsabilitate, așa cum am tratat în mod firesc și până acum dezbaterea internă a PMP.

Este regretabil faptul că, de trei luni de zile, nu a dorit convocarea unei ședințe a Colegiului Național pentru a dezbate situația internă a PMP. Totodată, la fel de regretabil este și faptul că domnul Cristian Diaconescu a refuzat participarea la convocările statutare ale acestui for din cursul lunii curente.

În legătură cu statutul, fac precizarea că însuşi Președintele Cristian Diaconescu a inițiat, prin secretariatul general al PMP, un proiect de modificare a statutului partidului, iar, în ședința de ieri, au fost analizate toate propunerile de modificări aduse acestuia. Menționez categoric că, tocmai pentru a nu lăsa loc unor interpretări neavenite, personal,  nu am făcut nicio propunere în acest sens.

În ceea ce privește speculațiile privitoare la articolul 24 din statutul PMP, pentru a elimina orice interpretare răuvoitoare, le voi solicita colegilor să fie convocată de urgență o nouă ședință a Colegiului Național, pentru a anula modificarea la care face referire domnul Diaconescu. Consider însă că realitatea este denaturată propagandistic, în scop manipulator și, evident, incorect.

Dincolo de aspectele care pot fi dezbătute într-un partid, pe mine mă îngrijorează, domnule Președinte Diaconescu, faptul că un partid precum PMP, pe care l-am lăsat la 5%, a ajuns astăzi să figureze în marja de eroare a sondajelor de opinie.

Aceasta este realitatea și de aici trebuie să pornească dezbaterea noastră internă, la care refuzați consecvent, nemotivat și nejustificat să participați. Vă invit din nou public la dialog și vă rog să aveți curajul ca tot ceea ce transmiteți unilateral și cosmetizat în spațiul online și social media, să asumați și în fața liderilor de organizații ai PMP din întreaga țară.  

Asumați-vă funcția de președinte în forul statutar al PMP, domnule Președinte Diaconescu!", a transmis Eugen Tomac pe Facebook. 

Referitor la cele spuse de Eugen Tomac, Cristian Diaconescu a reclamat că PMP a fost blocat tehnic prin ședința din data de 12 ianuarie, pe care el o consideră nestatutară, motiv pentru care s-a adresat instanței. Totodată, președintele PMP a reiterat că a convocat organizarea unui Congres al formațiunii politice pentru data de 26 martie. 

"Revin pe această cale și cu răspunsul pentru afirmațiile făcute de domnul Tomac acum câteva ore pe contul său:

1. Mă bucur domnule Tomac că dați curs solicitării mele, în calitate de Președinte al PMP, de a anula acțiunile demarate ieri, în ceea ce privește modificarea statutului și permiterea ca persoanele condamnate  în primă instanță pentru fapte de corupție să păstreze funcții în PMP. Dacă nu mă sesizam în acest sens, mă întreb dacă nu cumva ați fi lăsat să treacă neobservată această modificare a statutului?! PENTRU ACEST MOTIV ÎNTR-ADEVĂR SERIOS, VOI CONVOCA UN COLEGIU NAȚIONAL ÎN CARE MĂ AȘTEPT SĂ AVEM UN VOT CORESPUNZĂTOR VALORILOR PROMOVATE DE CĂTRE PREȘEDINTELE FONDATOR, TRAIAN BĂSESCU.

2. Acuzația dumneavoastră privind absența mea de la aceste întâlniri este menită să dezinformeze membrii PMP. În ultimele săptămâni, chiar în ultimele zile, am avut, împreună, în prezența Secretariatului General, repetate întâlniri în care am discutat situația actuală a PMP. Însă dumneavoastră continuați să insistați să organizați aceste întâlniri, la care, într-adevăr refuz să particip în semn de protest față de propunerile disprețuitoare la adresa Statutului PMP și a membrilor săi. Ultima întâlnire dovedește fără echivoc intențiile acestor adunări. De ce nu au fost comunicate modificările Statutului, tuturor membrilor Colegiului Național, înainte de ședință, având în vedere că ceea ce ați decis ieri nu figurează în nici o propunere transmisă până la momentul întâlnirii.

3. Acum câteva luni, au fost propuse de către conducerea PMP, mai multe modificări la Statut, care nu au nimic de a face cu propunerile în ceea ce privește penalii și corupții. Domnule Tomac, ușa mea este în continuare deschisă oricărui dialog, nu a fost niciodată închisă, ba chiar mi-ați călcat pragul recent. De data aceasta am însă o condiție, dacă doriți să mai discutăm, vă invit să renunțați la tacticile de dezinformare și minciunile în ceea ce mă privește, în sens contrar, nu putem avea nicio discuție constructivă pentru PMP deoarece cuvântul dumneavoastră nu este de încredere.

4. Văd însă că vă preocupă, în mod activ, asumările mele, vă răspund scurt, am convocat perfect statutar Congresul PMP pentru data de 26 martie. În cadrul Congresului îmi doresc să consultăm partidul în privința tuturor aspectelor divergente din acest moment. Consider că aceasta este calea corectă și statutară de a acționa.  

5. În ceea ce privește primul, așa-zis, Consiliu pe care l-ați organizat acum câteva săptămâni, eu aștept decizia instanței. În cadrul acelei întâlniri ați demis Secretariatul General și ați numit altul. Un Secretariat General care nu își asumă nici o decizie. În acest moment partidul este blocat tehnic. Haideți să nu ne mai ascundem după declarații populiste, ați blocat partidul și acum aruncați acuzații la adresa mea în speranța că veți acoperi haosul generat, iar între timp poate mai treceți nevăzute și niște modificări în Statutul PMP.

6. Mi-ați blocat toate, absolut toate, căile oficiale de comunicare cu partidul, modificând parole, eliminându-mă ca administrator cu drepturi de postare sau chiar eliminându-mă din grupuri, cu totul. Astfel încât paginile și grupurile oficiale ale PMP să posteze doar reacțiile și părerile dumneavoastră. De ce vă este teamă domnule Tomac, de ce vă este teamă să vorbesc cu partidul, eu spre diferență de dumneavoastră îmi doresc să comunic cu tot partidul nu doar cu liderii.

7. Iar în ceea ce privește faptul că partidul era la 5% când v-ați dat demisia de onoare, până și acest lucru este fals, având în vedere că nu suntem în Parlament, partidul nu era la 5%. Vă invit să revedeți propriile dumneavoastră declarații, în calitate de Președinte PMP demisionar, privind înfrângerea fără precedent pe care o suferise partidul și apoi să reflectați asupra dreptului dumneavoastră de a da lecții privind modul în care se conduce un partid", a zis Cristian Diaconescu pe Facebook. 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.