Putin invadează Ucraina cu trupele paramilitare ale marionetei sale cecene, Ramzan Kadîrov


Putin invadează Ucraina cu trupele paramilitare ale marionetei sale cecene, Ramzan Kadîrov

Rusia amenință în prezent granița cu Ucraina cu mobilizarea a cel puțin 170.000 de soldați și, de asemenea, mută tot mai mult material de război spre vest. Pentru a câștiga războiul în siguranță, însă, în cazul unei invazii, Putin are nevoie de mult mai multe unități, fapt care l-a determinat pe autocratul din fruntea Federației Ruse să apeleze și la eterna sa marionetă, folosite în situații de criză, regimul agreat aflat la conducerea Ceceniei.

Mai multe videoclipuri postate pe rețelele de socializare dezvăluie faptul că, în această lună, războinicii ceceni se îndreaptă în coloane disciplinate și entuziaste spre Ucraina. Imaginile filmate surprind șiruri de transportoare blindate ale regimentului de infanterie „Severni” („Nord”), mai exact, Brigada Kadîrov, numită așa după Ahmat Kadîrov, fostul lider cecen ucis într-un atentat, la Groznîi, în 2004, tatăl președintelui de azi al Ceceniei, pro-rusul Ramzan Kadîrov.

Pseudo-islamist și poligam, loial lui Putin până la moarte, autocratul cecen care ajută la asedierea Ucrainei și, eventual, la invadarea ei, a fost „reales” șef al Ceceniei la alegerile simulate din septembrie 2021, cu un rezultat care spune totul deapre corectitudinea procesului electoral - 99,6 la sută - avân propria sa unitate paramilitară de aproximativ 80.000 de oameni, acuzată în mod repetat de toturi și crime.

Kadîrov nu este la prima sa experiență în Ucraina. Încă din 2014, el a trimis trupe în regiunea Donbas din estul Ucrainei pentru a-i sprijini pe separatiștii pro-ruși de acolo împotriva armatei ucrainene. Cecenii fost primii care au ajuns în orașul Donețk, acolo unde au informat jurnaliștii de la CNN că sunt „oamenii lui Kadîrov”.



În același timp cu liderul cecen, și Garda Națională Rusă (Rosgvardiya) își continuă mișcările de trupe în zona de frontieră a Ucrainei, acest fapt fiind raportat de mai mulți experți internaționali precum cercetătorii ruși de la CIT (Conflict Intelligence Team), alături de mai multe surse ”open-source”.

Revenind la Kadîrov, acesta nu a făcut nicuiun secret din disponibilitatea sa imediată de a participa la coonflictul din Ucraina.

În discursul său de Crăciun, pe data de 26 decembrie, răspunzând la „cele mai stringente 39 de întrebări ale jurnaliştilor”, după cum a anunțat televiziunea sa de stat, Kadîrov și-a prezentat în stil propriu și poziția regimului pe care îl conduce cu privire la conflictul dintre Rusia și Ucraina. De la înălțimea imaginii unui adevărat Rambo cecen, Kadîrov s-a lăudat, spunând că „problema Ucrainei nu este nici măcar la nivelul președintelui Putin. Ea este la nivelul meu. Dacă mi s-ar fi dat ordinul, aș fi decis deja. Ori aș fi anexat Ucraina pentru Republica Cecenă, ori aș fi cucerit-o cu mult timp în urmă. După cum am mai spus, după Crimeea, trebuie să luăm Kievul.”

Potrivit politicianului sancționat de UE și SUA și acuzat acuzată de Human Rights Watch de răpiri și chiar asasinate la comandă, Ucraina este „poporul nostru și teritoriul nostru”, prin urmare, o invazie a vecinului Rusiei fiind perfect justificată. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.