SURSE Dacian Cioloș și-a anunțat demisia din funcția de președinte al USR


SURSE Dacian Cioloș și-a anunțat demisia din funcția de președinte al USR

Potrivit surselor Podul.ro, Dacian Cioloș și-a anunțat demisia din funcția de președinte al USR pe parcursul unei ședințe a Biroului Național al formațiunii politice. Acesta va rămâne, cel puțin momentan, membru al Biroului Național, până se va tranșa disputa dintre PLUS și USR, nefiind exclus ca partea plusistă să se rupă de Uniunea Salvați România. 

Decizia lui Dacian Cioloș a venit după ce Biroul Național al USR i-a respins luni, 7 februarie, proiectul de reforme pe care voia să-l implementeze din funcția de președinte al partidului. Din cei 25 de membri ai Biroului Național, 14 au votat astăzi împotriva proiectului lui Dacian Cioloș. 

Propunerea lui Cioloș care a inflamat cel mai mult spiritele în USR a fost cea de a externaliza o mare parte din deciziile USR către societatea civilă, inclusiv în ceea ce privește conturarea unui Guvern din umbră. 

Reiterăm propunerea lui Cioloș care a deranjat tabăra lui Dan Barna: "Îmi asum constituirea unei comisii compuse egal din 50% membri de partid (membri BN sau CP) și 50% membri din societatea civilă și mediul de afaceri, care până în luna aprilie 2022 să propună candidaturi alternative pentru portofolii guvernamentale, printr-un proces deschis și asumat politic la nivel de Birou Naţional și Comitet Politic. Aceeași comisie va lucra în prealabil cu Departamentul intern de Politici Publice pentru a analiza, dezbate și finaliza o structură de guvern suplă și modernă, cu un număr minim de ministere". (sursa: Digi24)

Vineri, 4 februarie, vicepreședintele USR Cătălin Drulă anunța, la B1TV, că este pregătit să preia președinția interimară a partidului în cazul în care Dacian Cioloș va alege să demisioneze așa cum a amenințat în cazul în care nu i se votează programul de reforme. 

MAI MULTE DETALII: Drulă anunță că e pregătit ca de luni să preia șefia USR. Ce reproșuri îi aduce lui Cioloș

Moderatoare: Înțeleg că sunteți vicepreședintele USR cu cele mai multe voturi și aveți prima șansă să preluați acest partid, în cazul în care domnul Cioloș se decide să plece. Sunteți pregătit să fiți președintele acestui partid?  

Drulă: Eu nu am candidat la ultimele alegeri, dar în contextul actual e o regulă statutară care spune că în cazul în care rămânem fără președinte, până la organizarea unui nou Congres, preia funcția vicepreședintele care a avut cele mai multe voturi, care în cazul acesta sunt eu. Dacă va fi nevoie, îmi voi face datoria de a conduce partidul. Datoria unui lider al acestui partid, oricare ar fi el, e să reclădească și să dea un mesaj de încredere oamenilor.  

Moderatoare: Ați fi dur în USR dacă, spre exemplu, ați prelua de luni partidul? De la 12% unde ați ținti să-l duceți?  

Drulă: Eu vreau să construiesc. Peste tot unde am fost am construit echipe și încerc să inspir oamenii.  

Moderatoare: Dar fără disciplină, fără duritate... Ați ieșit în conferințele alea de presă și ați zis "Rădoi, s-a terminat!".  

Drulă: Când vezi răul, nu negociezi cu el. Cu răul nu trebuie negociat. Trebuie identificat și să-i spui pe nume. În schimb, oamenii alături de care lucrez sunt în esență buni. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.