Retragere ”de operetă”: Rusia continuă mobilizarea de trupe la granițele Ucrainei. Cum răspund forțele NATO


Retragere ”de operetă”: Rusia continuă mobilizarea de trupe la granițele Ucrainei. Cum răspund forțele NATO

Rusia şi-a crescut prezenţa militară la graniţa cu Ucraina cu până la "7.000 de soldaţi", dintre care unii au sosit miercuri, chiar dacă Moscova a anunţat o retragere parţială a forţelor sale, a asigurat un înalt oficial al Casei Albe, transmite joi AFP.

"Ieri ruşii au anunţat că îşi retrag trupele de la graniţa cu Ucraina (...). Acum ştim că este fals. De fapt, avem acum confirmat că în ultimele zile Rusia şi-a mărit prezenţa de-a lungul graniţei sale cu Ucraina cu până la 7.000 de soldaţi, dintre care unii au sosit astăzi (miercuri)", a declarat presei un înalt oficial al Casei Albe, sub protecţia anonimatului, transmite Agerpres.ro.

"Rusia spune că vrea să găsească o soluţie diplomatică, dar acţiunile sale indică contrariul. Sperăm că va schimba direcţia înainte de a lansa un război catastrofal şi distructiv", a mai spus oficialul american.

El a asigurat că Rusia ar putea să lanseze "oricând" o operaţiune care să servească drept pretext pentru a invada Ucraina.

Înaltul oficial a considerat că această operaţiune pretext ar putea lua diferite forme, de la o provocare în regiunea Donbas până la o falsă incursiune pe teritoriul Rusiei. Indicând că se aşteaptă la "mai multe ştiri false din partea presei de stat ruse în zilele următoare", acesta şi-a exprimat speranţa că "lumea este pregătită".

În același timp, SUA continuă să trimită trupe în Polonia, lângă frontiera Ucrainei. Zeci de parașutişti americani au sosit, miercuri, pe aeroportul din Rzeszow, în Polonia, în cadrul unei desfăşurări a câtorva mii de militari în vederea consolidării flancului de est al NATO, din cauza unor tensiuni cu Rusia.

Jurnalişti AFP au văzut militari coborând dintr-un avion de transport militar de tip Boeing C-17 şi urcând în autobuze, pe aeroport, situat la aproximativ 100 de kilometri de frontiera cu Ucraina, transmite News.ro.

Alt grup de militari - aproximativ 12 - a urcat la bordul a două elicoptere de tip Black Hawk, care apoi au decolat.

Două elicoptere de tip Chinook au fost văzute, de asemenea, aterizând.

Vehicule blindate, camioane militare, containere şi zeci de alţi militari au fost observați într-o tabără instalată înăuntrul şi în jurul unui Centru de conferinţe, în faţa terminalului aeroportului.

”Nu ştim încă” cât timp va dura această misiune, a declarat AFP un sergent de la un post de control în tabără, care a cerut protecţia anonimatului.

Militari din cea de-a 82-a Divizie Aeropurtată din Nord Carolina au aterizat încă din data de 5 februarie pe aeroportul situat în apropiere de satul Jasionka.

Aeroportul funcţionează, totodată, ca un terminal civil care deserveşte în mod regulat regiunea Podkarpackie, de unde miercuri decolau avioane aparţinând companiei low-cost Ryanair către Londra şi Manchester.

Statele Unite au anunţat că intenţionează să desfăşoare temporar un total de aproximativ 4.700 de militari suplimentari în Polonia, un stat membru UE şi NATO, în urma unei consolidări a trupelor ruse în jurul Ucrainei.

Aceste întăriri cresc prezenţa militară americană în Polonia la aproximativ 10.000 de oameni.

Generalul Chris Donahue anunţa, la începutul desfăşurării, că trupele americane ”vor apăra, dacă e nevoie, orice parte a NATO”.

”Această desfăşurare este o măsură prudentă în vederea unei preveniri colective a oricărui obiectiv de război. Ea este de natură defensivă”, sublinia el.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.