Judecătorii CCR, premiați cu încă o superimunitate. Dehelean explică de ce e nociv amendamentul votat de coaliția USL


Judecătorii CCR, premiați cu încă o superimunitate. Dehelean explică de ce e nociv amendamentul votat de coaliția USL

Coaliția USL 2, formată din PSD, PNL și UDMR, a acordat vineri, 18 februarie, o nouă superimunitate judecătorilor CCR, demers criticat de deputatul USR Silviu Dehelean. Concret, Comisia Juridică a Camerei Deputaților a votat astăzi un amendament propus de deputata PSD Steluța Cătăniciu la legea privind desființarea SIIJ, care, printre altele, prevede că judecătorii CCR nu vor mai putea fi anchetați de DNA, ci de noua structură care va înlocui Secția Specială. 

În acest context, deputatul USR Silviu Dehelean a explicat că judecătorii CCR nu sunt asimilați magistraților, Curtea Constituțională fiind o instituție politico-juridică, motiv pentru care judecătorii constituționali nu ar trebui să intre sub incidența legislației care pune bazele structurii ce va înlocui Secția Specială. 

Astfel, Silviu Dehelean a anunțat că USR va sesiza Comisia de la Veneția și Comisia Europeană pe tema amendamentului toxic propus de deputata PSD Steluța Cătăniciu. 

"Ne-am întors în epoca Dragnea cu justiția! Judecătorii CCR nu mai pot fi anchetați de DNA, dacă sunt suspectați de fapte de corupție.

Acest nouă formă de imunitate pentru judecătorii CCR a fost introdusă astăzi în legea Predoiu de reînființare a Secției Speciale (SIIJ) de către majoritatea PSD-PNL-UDMR, la propunerea doamnei Steluta Cataniciu.

Decizia are mai multe implicații:

Se asimilează corpul judecătorilor CCR cu cel al magistraților. Ceea ce este absurd și neconstituțional, dar nu-mi fac griji că legea ar putea pica la CCR. Judecătorii CCR NU sunt magistrați, ei sunt numiți de politicieni în aceste poziții, mulți dintre ei înșiși fiind politicieni precum Valer Dorneanu. CCR nu este instanță de judecată, este un organism politico-juridic care are ca atribuție protejarea ordinii constituționale, atribuție POLITICĂ. Vom sesiza Comisia de la Veneția și Comisia Europeană cu privire la acestă extrem de periculoasă pentru democrație.

Curtea Constituțională devine total o instituție controlabilă politic ca în perioada Iliescu.

Se știrbesc din nou atribuțiile DNA, așa cum face de fapt întreaga lege Predoiu și se împlinește astfel dorința lui Liviu Dragnea. Practic DNA a devenit o formă fără fond.

Se acordă o nouă superimunitate judecătorilor CCR după cea stabilită în legislatura trecută. Judecătorii Curții Constituționale nu pot fi urmăriți penal, reținuți, arestați preventiv și nici trimiși în judecată decât cu votul a două treimi dintre ei (6 din 9 judecători).

De ce își permit să dacă toate mizeriile astea și să arunce justiția într-o nouă epocă întunecată? Pentru că nu mai există acea mobilizare socială entuziastă care să iasă în stradă pentru valori. Pandemia, trădarea lui Klaus Iohannis, apariția și ascensiunea AUR au produs dezgust și îndepărtate de sfera acțiunii civice", a scris Dehelean pe Facebook. 

Pentru a intra în vigoare toxicul amendament, proiectul de lege trebuie să treacă de plenul Camerei Deputaților, iar apoi de Senat, care are rol de for decizional. Textul complet al amendamentului prevede că structura care va înlocui Secția Specială va instrumenta și dosarele vizând posibile infracțiuni săvârșite de judecători sau procurori membri ai CSM, de judecătorii Înaltei Curți sau de procurori de pe lână Înalta Curte, judecătorii de la Curțile de Apel, Curtea Militară de Apel, procurorii de la parchetele de pe lângă aceste instanțe, judecătorii CCR și magistrații asistenți de pe lângă judecătorii ÎCCJ și CCR.

Nu în cele din urmă, reiterăm că, în 2018, majoritatea parlamentară controlată de PSDragnea adopta o altă superimunitate în baza căreia judecătorii CCR nu mai pot fi reținuți, arestați preventiv și nici trimiși în judecată decât cu votul a două treimi dintre ei (6 din 9 judecători).

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.