Ce le-a răspuns Papa Francisc catolicilor din noul val care cer căsătoria preoților și alte reforme în Biserică


  • ACP
  • Feb 19, 2022 10:55
  • 10352
Ce le-a răspuns Papa Francisc catolicilor din noul val care cer căsătoria preoților și alte reforme în Biserică

Numărul din ce în ce mai mare de apeluri pentru modernizarea Bisericii Catolice, deopotrivă cu creșterea numărului dezvăluririlor abuzurilor sexuale săvârșite de preoți catolici, au crescut presiunea asupra Vaticanului pentru a permite schimbări majore în Biserică, una dintre cele mai importante fiind acceptarea căsătoriei pentru preoți. 

Chiar unul dintre aliații Papei Francisc, Cardinalul Reinhard Marx, arhiepiscop de München, și-a exprimat recent susținerea pentru căsătoria preoților, în timpul unui interviu pentru publicația germană Süddeutsche Zeitung. Cardinalul a susținut, ca parte a unei campanii de combatere a abuzului sexual, că preoților ar trebui să li se permită să se căsătorească. 

„Pentru unii preoți, ar fi mai bine dacă ar fi căsătoriți – nu doar din motive sexuale, ci pentru că ar fi mai bine pentru viața lor și nu ar mai fi singuri”, a explicat Cardinalul Marx, adăugând că nu se opune total celibatului, dar a spus că situația ar fi „mai bună pentru toată lumea” dacă biserica ar putea „crea posibilitatea de a avea preoți celibatari și căsătoriți”. 

Opinia favorabilă căsătoriei preoților este acum destul de răspândită în Biserica Catolică și reformiștii catolici au insistat pentru deschiderea oficială a discuției despre această problemă, având încredere că reformistul Francisc ar putea permite, în sfârșit, marea schimbare, atât de așteptată de mulți clerici catolici. 

Nici Papa Francisc nu a ocolit subiectul, dând un răspuns destul de clar, chiar în prima zi a simpoziumului internațional despre preoție care are loc la Vatican, în perioada 17-19 februarie.

„Celibatul este un dar pe care biserica latină îl păstrează, dar este un dar care, pentru a fi trăit ca mijloc de sfințire, necesită relații sănătoase, relații de adevărată stima și adevărată bunătate care sunt adânc înrădăcinate în Hristos”, a spus Papa Francisc. 

Acesta a vorbit și despre felul în care fraternitatea preoțească și prietenia îi pot ajuta pe preoți să își trăiască viață în celibat cu mai multă seninătate: 

„Trăirea în celibat ca mijloc de sfințire presupune relații sănătoase de adevărată apreciere și bunătate, adânc înrădăcinate în Hristos”.

Papa Francisc a adăugat că esența preoției este apropierea de Dumnezeu și de oamenii parohiei, îndemnându-i pe preoți să caute compania colegilor de har pentru a putea trăi mai ușor viața în celibate: 

„Proximitatea îi permite preotului să înlăture toate ispitele de închidere, de auto-justificare și de a trăi ca un burlac”. 

Papa Francisc i-a încurajat pe preoți și pe episcopi să își depășească „sentimentele de pustiire” și să persevereze în rugăciune, care este esențială pentru a face suportabilă viață în celibat pentru clerici, lămurind astfel foarte clar care este poziția sa privind celibatul preoților. 

În condițiile acestea e foarte greu de crezut că va fi posibilă curând o declarație favorabilă căsătoriei preoților venită de la Vatican, iar reformiștii catolici vor trebui să aștepte alt moment pentru a obține în sfârșit un răspuns favorabil pentru această reformă importantă a Bisericii Romei – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.