Criza de la granița Ucrainei degenerează rapid. Rusia a evacuat forțat civili pe care îi prezintă drept ”refugiați”. În Lugansk s-a emis un ordin care prevede sechestrarea vehiculelor și a oricăror bunuri necesare așa-ziselor nevoi de ”apărare”


Criza de la granița Ucrainei degenerează rapid. Rusia a evacuat forțat civili pe care îi prezintă drept ”refugiați”. În Lugansk s-a emis un ordin care prevede sechestrarea vehiculelor și a oricăror bunuri necesare așa-ziselor nevoi de ”apărare”

Situația de la granița Ucrainei degenerează rapid. Rusia a evacuat forțat civili din Doneţk și Lugansk doar pentru a-i prezenta (într-o deplină tradiție a minciunii) drept ”refugiați” care ar fugi din fața ”fasciștilor” ucraineni. De asemenea, în ambele teritorii au fost mobilizați toți rezerviștii. 

Aceasta în condițiile în care trupele Ucrainei nici NU atacă, nici NU răspund numeroaselor provocări, tocmai pentru a nu da motive de agresiune Rusiei. În pofida acestor realități, Rusia prezintă o evacuare forțată drept ”fugă”, insistând că ar avea ”tabere de refugiați” în regiunea Rostov.    

În același timp, așa-zisul lider al separatiștilor ruși din așa-zisa ”Republică Populară Lugansk” a emis un ordin care prevede sechestrarea vehiculelor și oricăror bunuri necesare așa-ziselor nevoi de ”apărare”. Atât întreprinderile cât și simplii cetățeni cad sub incidența acestor sechestrări.  

Regiunea Rostov de la frontiera Rusiei cu Ucraina a declarat sâmbătă starea de urgenţă, din cauza afluxului de refugiaţi din estul Ucrainei, unde regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk au ordonat evacuarea civililor.

"Ţinând cont de creşterea numărului de persoane care sosesc, considerăm că este cazul să introducem starea de urgenţă", a declarat guvernatorul regiunii Rostov, Vasili Golubev, citat de agenţiile de presă ruse, scrie Agerpres, potrivit Digi24.ro.

Liderii celor două structuri secesioniste pro-ruse au decretat sâmbătă mobilizarea generală, după ce vineri au acuzat guvernul de la Kiev că pregăteşte o ofensivă în Donbas şi au ordonat evacuarea în Rusia a femeilor, copiilor şi vârstnicilor.

Potrivit autorităţilor din Doneţk, sâmbătă dimineaţa fuseseră evacuaţi deja din regiunea respectivă 6600 de oameni. Puterea locală din Lugansk susţine că din această regiune au plecat de bună voie 25.000 de persoane şi alte 10.000 sunt gata de plecare.

Ministerul pentru situaţiile de urgenţă de la Moscova a comunicat că peste 400 de persoane şi 150 de vehicule sunt implicate în primirea refugiaţilor din Ucraina.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat ca fiecărui refugiat să i se dea 10.000 de ruble (circa 114 euro).

Conflictul dintre separatişti şi forţele guvernamentale ucrainene s-a soldat din 2014 până în prezent cu peste 14.000 de morţi. Sâmbătă, guvernul a anunţat că un soldat ucrainean a fost ucis de artileria secesioniştilor, pe care i-a acuzat de zeci de încălcări ale armistiţiului.

Pe de altă parte, un martor a declarat agenţiei Reuters că în oraşul Doneţk, controlat de forţele pro-ruse, s-au auzit în cursul dimineţii mai multe explozii.

(Sursa foto deschidere: https://playtech.ro/)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.