FOTO Minciuni criminale. Separatiștii Rusiei au distrus o casă, mințind că acolo s-ar fi aflat militari ucraineni infiltrați. Apoi au postat în fața aceleiași case o ”victimă civilă”, care acuză Ucraina că i-ar fi bombardat locuința. Propaganda rostogolește videoclipurile fake


FOTO Minciuni criminale. Separatiștii Rusiei au distrus o casă, mințind că acolo s-ar fi aflat militari ucraineni infiltrați. Apoi au postat în fața aceleiași case o ”victimă civilă”, care acuză Ucraina că i-ar fi bombardat locuința. Propaganda rostogolește videoclipurile fake

Jurnalista ucraineancă Marianna Prysiazhniuk dezvăluie, pe Facebook, una din cele mai recente provocări mincinoase ale Rusiei agresoare, care continuă înscenarea atacurilor împotriva locuitorilor din Donbas, doar pentru a acuza Ucraina că s-ar afla în spatele ”atacurilor”, astfel de narațiuni fiind apoi rostogolite de propaganda Moscovei. În tot acest timp, Rusia ține ostatică întreaga regiune împreună cu populația civilă. 

Analizând cele mai recente minciuni rusești, Marianna Prysiazhniuk averizează că propaganda putinistă prezintă două videoclipuri paralele cu orice realitate – în primul, separatiștii Rusiei trag proiectile asupra unei case în care insistă, fără nici cea mai mică dovadă, că s-ar fi aflat militari ucraineni infiltrați, pentru ca, în cel de-al doilea videoclip, să fie prezentată o ”victimă civilă”, în fața aceleași case deteriorate de atacul rușilor, care însă se plânge că locuința i-ar fi fost distrusă de un ”atac ucrainean”.

Podul.ro vă prezintă explicațiile Mariannei Prysiazhniuk:

”Astăzi militanții ruși au publicat un video cu o așa-numită operațiune specială de neutralizare a ‹unui grup ucrainean de sabotaj militar› în timpul nopții. Totodata a mai apărut un mesaj video, unde o presupusă victimă arată distrugerea casei sale în urma bombardamentului din partea armatei ‹ucrainene›. 

Am analizat cu colegii aceste mesaje video și s-a dovedit că a fost filmată aceeași casă pentru ambele episoade propagandistice. Deci la primul video-clip militanții au tras în casa aceasta, afirmând că luptau cu spionii militari din Ucraina și în următorul video o persoana arăta cum ‹ucrainenii› i-au distrus casa. 

Acum detalii.

Videoclipurile acestea au fost difuzate împreună cu valul de articole în care propaganda rusă a acuzat Ucraina de comiterea unei provocări împotriva civililor din Donbas. Am stabilit detalii foarte clare: același gard, porți metalice identice, aceeași amplasare a conductei de gaz, antenă de satelit și urme identice de la bombardare la ambele videoclipuri. Mai mult, in ambele apar aceleași arme.

În video-ul cu așa-numita ‹operațiune› , militanții ruși în forma MGB (‹Ministerul securității de stat›) au tras în această casă, unde, cum au afirmat ei, localizau militarii ‹ucraineni› racheta de la RPG (grenada propulsată de rachetă). În al doilea video chiar acest proiectil de la RPG, l-a arătat ‹victima civilă›.

Rusia continuă înscenarea atacurilor împotriva locuitorilor din Donbas, acuzând de aceste lucruri partea ucraineană, ținând ostatică întreaga regiune împreună cu populația civila”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.