Polonia, pe punctul de a deveni independentă de gazul rusesc. Guvernul de la Varșovia critică, din nou, proiectul Nord Stream 2


Polonia, pe punctul de a deveni independentă de gazul rusesc. Guvernul de la Varșovia critică, din nou, proiectul Nord Stream 2

Vicepremierul Poloniei Jacek Sasin, ministru al Activelor Statului, a declarat duminică, 20 februarie, că Polonia este pregătită pentru situația în care Rusia va opri alimentarea cu gaze. 

"Depozitele noastre de gaze naturale sunt pline în proporție de 80-90%", a zis Sasin, adăugând că începând cu anul viitor țara sa ar putea deveni complet independentă de gazul rusesc. 

"Suntem într-o situație complet diferită față de cea în care se află alte țări, care, într-o proporție substanțială, depind de gazul rusesc. Mă refer, de pildă, la Germania", a adăugat Sasin. 

"Pericolul de a o fi oprită alimentarea cu gaze e absolut real", a avertizat acesta. 

Jacek Sasin a mai explicat că Polonia a construit de-a lungul anilor o infrastructură de gaze prin care a sporit securitatea energetică. Acesta a precizat că se referă la terminalul de gaze din Swinoujscie, aflat în nord-vestul Poloniei, la construcția gazoductului Baltic Pipe, "care se apropie de sfârșit" și va aduce gaz din Norvegia prin Danemarca, dar și la alte proiecte similare. De asemenea, amintim că Guvernul Poloniei a anunțat în anul 2019 că va opri importul permanent de gaze rusești odată ce actualul contract cu Gazprom va expira la sfârșitul acestui an. În schimb, Polonia și-a propus, printre altele, să crească importurile de gaz natural lichefiat din Qatar și SUA prin terminalul din Swinoujscie ce a fost deschis în 2015. 

"Asta ne oferă speranța că, pe parcursul anului viitor, vom fi pregătiți să fim independenți de gazul rusesc într-o proporție considerabilă sau chiar aproape complet", a mai precizat Sasin. (sursa: AICI)

Nu în cele din urmă, Sasin a adus în discuție prolema reprezentată de Nord Stream 2 în ceea ce privește nivelul scăzut de independență energetică al Europei.

"Acest proiect reprezintă o amenințare imensă pentru Europa", a zis Sasin. 

Varșovia a atras atenția în repetate rânduri că Nord Stream 2 va spori influența Kremlinului, motiv pentru care, inclusiv luna aceasta, a solicitat Berlinului să suspende proiectul. De asemenea, Sasin a precizat, în contextul temerii generate de potențiala invazie militară rusească în Ucraina, că ne putem aștepta simultan la un atac de tip hibrid. Astfel, oficialul polonez a semnalat că ar putea avea loc atacuri cibernetice, respectiv ar putea fi întreruptă furnizarea de resurse energetice. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.