Joe Biden a anunțat primele sancțiuni după ce Rusia a recunoscut independența Donețkului și Luganskului


Joe Biden a anunțat primele sancțiuni după ce Rusia a recunoscut independența Donețkului și Luganskului

În contextul în care președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat luni seară decretul de recunoaștere a independenței regiunilor separatiste Donețk și Lugansk, aflate în estul Ucrainei, Casa Albă a anunțat, printr-un scurt comunicat, primele sancțiuni de natură economică. 

Redăm comunicatul Casei Albe: "Am anticipat o asemenea mutare din partea Rusiei și suntem pregătiți să răspundem imediat. Președintele Biden va emite în curând un ordin executiv prin care le va interzice cetățenilor americani să demareze în regiunile DNR și LNR din Ucraina noi investiții, respectiv să trimită sau să primească finanțări ori să întreprindă acțiuni comerciale. Acest ordin va oferi, de asemenea, autoritatea de a impune sancțiuni oricărei persoane determinate să opereze în acele zone ale Ucrainei. Departamentul de Stat și Trezoreria SUA vor oferi în curând detalii suplimentare. De asemenea, vom anunța în curând măsuri suplimentare legate de încălcarea flagrantă de astăzi a angajamentelor internaționale ale Rusiei. O clarificare: aceste măsuri sunt separate și vor suplimenta măsurile economice rapide și severe pe care le-am pregătit în coordonare cu Aliații și partenerii în cazul în care Rusia va lua decizia de a invada Ucraina. Continuăm să ne consultăm îndeaproape cu aliații și partenerii, inclusiv cu Ucraina, cu privire la următorii pași și cu privire la escaladarea continuă a Rusiei de-a lungul graniței cu Ucraina".

Într-un discurs televizat care a precedat semnarea documentului, liderul de la Kremlin s-a declarat convins că cetăţenii ruşi sprijină decizia sa şi a solicitat Parlamentului Federaţiei Ruse să o susţină.

Putin a acuzat forţele armate ucrainene că ucid civili prin faptul că bombardează zone locuite din estul separatist al Ucrainei. El a adăugat că Ucraina intenţionează să se doteze cu arme nucleare şi că această ţară dispune de tehnologia nucleară sovietică.

În acelaşi discurs, liderul rus a spus că Ucraina este o colonie a Statelor Unite cu ''un regim marionetă'' şi a acuzat serviciile secrete occidentale că ajută Kievul să comită crime.

În opinia sa, o aderare a Ucrainei la NATO este o ameninţare directă pentru securitatea Rusiei, Vladimir Putin subliniind că legea fundamentală a Ucrainei nu permite baze militare străine pe teritoriul ţării. El a reluat declaraţia potrivit căreia Rusiei i s-a promis în trecut că Alianţa Nord-Atlantică nu se va extinde, dar că s-a întâmplat exact contrariul. Conform liderului rus, NATO a ignorat complet cererile de securitate ale Moscovei.

Vladimir Putin a pus sub semnul întrebării însăşi '''statalitatea reală'' a Ucrainei, argumentând că aceasta mai degrabă a copiat modele pentru a crea un stat naţional. Corupţia şi luptele pentru putere între oligarhi au împiedicat populaţia din fostele republici sovietice să-şi îmbunătăţească nivelul de trai, a mai afirmat Putin în discursul său.

Pe de altă parte, liderul rus şi-a exprimat convingerea că Occidentul va impune sancţiuni contra Moscovei indiferent de acţiunile ruse cu privire la Ucraina şi a susţinut că Rusia are tot dreptul de a lua măsuri de retaliere, el angajându-se că ţara sa nu va abandona niciodată suveranitatea şi valorile sale naţionale. (sursa: Agerpres)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.