INVAZIA rusească a Ucrainei a început, dar nimeni nu îndrăznește să-i spună pe nume. Concluziile istoricului și jurnalistului George Damian


INVAZIA rusească a Ucrainei a început, dar nimeni nu îndrăznește să-i spună pe nume. Concluziile istoricului și jurnalistului George Damian

Istoricul și jurnalistul George Damian explică faptul că acum, când invazia rusească chiar a început, nimeni nu îndrăznește să-i spună pe nume.  

”Invazia a început, asta este invazia: trupele Federației Ruse asumate ca atare intră (au intrat?) pe teritoriul Ucrainei, așa cum e recunoscut internațional”, punctează George Damian, pe Facebook.

Vă prezentăm în continuare comentariile acestuia: 

”După ce a tot fost anunțată invazia Ucrainei, la nivel de zi și oră, când aceasta s-a produs efectiv nimeni nu îndrăznește să-i spună pe nume.

Putin a anunțat ieri seară că a dat ordinul pentru intrarea trupelor ruse în Donețk și Lugansk în calitate de trupe de menținere a păcii. Invazia a început, asta este invazia: trupele Federației Ruse asumate ca atare intră (au intrat?) pe teritoriul Ucrainei, așa cum e recunoscut internațional. (Și până acum s-au găsit militari ruși în Donețk și Lugansk, dar nu erau recunoscuți ca atare de Moscova). (Din ce știri văd nu înțeleg dacă trupele ruse s-au pus deja în mișcare).

Nu este clar ce înțelege Putin prin Donețk și Lugansk: teritoriul controlat în prezent de separatiști sau regiunile administrative în integralitatea lor? Adică se oprește la actuala limită de demarcație sau vrea mai mult?”

George Damian explică și că, după ce Putin a anunțat că recunoaște independența separatiștilor nu mai prea există armistițiul stabilit prin acordurile de la Minsk, războiul poate începe:

”Dar cine îl va începe? Pariul lui Putin este să nu fie el agresorul, vedeți bancul de mai jos, ideea este să-i facă pe ucraineni să intre în forță în Donețk și Lugansk. Mingea e în terenul ucrainenilor.

Dacă Kievul nu face nici o încercare să recapete controlul celor 2 regiuni se repetă fenomenul Crimeea - cedarea teritoriului. Putin își atinge scopul. Dacă ucrainenii intră acum în forță în Donețk și Lugansk există mari șanse să îi toace armata rusă adunată în zonă. Indiferent de scenariu, Putin câștigă.

Și acum bancul: un american, un rus și un german sunt prinși de canibali în Africa, primul la cazan germanul, șeful canibalilor îl întreabă de ultima dorință, ăla vrea o țigară, îl taie, îl bagă la cazan. Al doilea rusul, ultima dorință: să-i dea șeful canibalilor o palmă. Pleosc! și rusul scoate un Kalașnikov, pîr-pîr, pîr-pîr - îi topește pe canibali. Americanul întreabă ‹bine frate, aveai Kalașnikovul, de ce nu l-ai scos în ainte să-l omoare pe neamț?!? - rusul nu este niciodată agresor!›”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.